İşhayatınıza başlangıcınız İnsan Kaynakları ile Mülakattan geçer. Mülakatlara nasıl hazırlanmalıyız?
İş başvurusunda bulundunuz ve adayların içerisinde mülakat yapılabilecek kriterlere sahipsiniz. İşte tam bu noktada sorular gelmeye başlıyor,hemen hazırlanalım.
Mülakatlar telefon görüşmeleri ile başlayabilir, bu gibi durumlarda ilk olarak kendinizi yüzyüze görüşmeye davet ettirecek bir konuşmaya sahip olmalısınız.
Bu konuşmaya;
Karşınızdaki kişinin sizden ne öğrenmek istediğini iyi anlayarak başlayın, yani çok dikkatli dinleyin.
Gelen sorulara net ve kısa cevaplar verin ve görüşmeniz sırasında yüzyüze yapılacak görüşmede daha ayrıtnlı açıklamalarda bulunabileceğiniz izlenimini karşı tarafa hissettirin. Bu şekilde görüşmeyi alabilme imkanınızı arttırırsınız.
Her an yabancı dilde gelebilecek sorulara karşı hazır olmalısınız, dil seviyenizin ne olduğundan emin olarak kendinizi tanıtın, eğer ileri seviyede bir yabancı diliniz yoksa mülakata yabancı dilde devam etmeye çalışmayın, bunu en başında vurgulayın. Kesinlikle seviyenizin ileri derecede olduğunu belirtip, karşı tarafın “görüşmeye yabancı dilde devam edelim mi” sorusuna “telefonda iyi konuşamıyorum” şeklinde bir cavep vermeyin. Böyle bir cevap karşısında konuşma bitmiştir ve kendinizi boşuna ümitlendirmeyin.
En keyifli kısım geldi, yüzyüze mülakatınız başlıyor. İlk olarak sizlere aktarmak istediğim en önemli noktayı şimdi belirtmek istiyorum.
Yaptığınız görüşme bir oyun, bu oyundaki her hareketiniz ise; sizin iş hayatınızdaki yerinizi belirleyecek en ciddi hamlenizdir.
Bazı insan kaynakları çalışanları yukarıda yazdığım cümleye karşı gelebirler, fakat malesef ki işin aslı her mülakat karşılıklı oynanan bir oyundan ibarettir.
Fakat belirttiğim gibi bu oyun sizlerin iş hayatındaki en ciddi hamlenizdir. Bu nedenle atacağınız her adımdan önce hazırlıklarınızın tam olması gereklidir.
Nedir bu hazırlıklar ?
- İlk olarak kıyafetiniz görüşmeye uygun olmalı
- Kendinizden emin, sakin, net cevaplara hazır bir halde ve güleryüzlü olmalısınız
- Her zaman için görüşmeden 10-15 dk. önce orada olmalısınız
- Görüşme yapacağınız şirketi kesinlikle araştırmalı ve şirket ile ilgili kritik bilgilere haiz olmalısınız
- Başvurduğunuz rolle ilgili beklentileri bulabildiğiniz kadar keşfetmelisiniz
- “Linkedin” bence en iyi araçlardan biridir, çok büyük bir ihtimalle rolle ilgili tanımları bulabilirsiniz
- Kendinizi tanıtacak 4-5 cümleyi geçmeyen bir giriş kısmınız hazır olmalı
- Okulunuz, varsa iş deneyimleriniz, eğitimleriniz, sertifikalarınız, kurslarınız vs.
- Neden bu görüşmede olduğunuzun cevabı
- “Gırgırına geldim” demeyi hepiniz hayal edebilirsiniz, ama daha presentabl bir cevaba ihtiyacınız var
- “Bu işi almak için burdayım ve bunun için bunları başardım” güzel bir başlangıç olabilir
- En güçlü ve geliştirilmesi gereken yönleriniz sorusuna hazırlıklı olmalısınız
- Vereceğiniz cevaplarda kendi bacağınıza sıkmayın, sadece bazı yönlerimde gelişim için fırsatlarım var şeklinde cümleler kurmalısınız
- Güçlü yönelerinizi örneklerle açıklamaya çalışın
- Eğer iş hayatınızın başındaysanız uygun bir örneğiniz olamayabilir, bu gibi bir durum sözkonusu ise önceden bir senaryo yazın, ama ayrıntılarını unutmayın ve fazla komplike olmasın
- Kendinizi 3 yıl sonra nerede görüyorsunuz
- ‘Sizce nerede olmalıyım, şirketiniz beni 3 yıl sonra nerede konumlandırıyor” sorusunu sorsanız acaba karşınızdaki nasıl bir cevap verir çok merak ediyorum
- Alın size karşı tarafın duymak istediği türde bir cevap.
- İlk olarak kendimi yeni başlayacağım rolde geliştirerek rolümde bir üst seviyeyi hedefleyeceğim. Bu arada şirketin diğer bölümleri ile ilgili kendimde geliştirilecek alanları tesbit ederek, alacağım geri bildirim ve eğitimlerle … bölümünde müdür/direktör/sorumlu olmayı hedefliyorum
- “Gırgırına geldim” demeyi hepiniz hayal edebilirsiniz, ama daha presentabl bir cevaba ihtiyacınız var
Yapacağınız mülakatlar zaman zaman 2-3 kişiyle yada bir grup içerisinde gerçekleşebilir. Bu gibi durumlarda oyun anlayışınızı biraz farklılaştırmanızda fayda var.
Eğer karşınızda 2 yada 3 kişi varsa çoğunlukla 2 kişi insan kaynaklarından 1 kişide o rolün yöneticisi olarak bulunur. Burada oyunun başı rolün yöneticisidir, diğerleri sizin iş yapabilme yetinizi ve şirket kültürüne uyumunuza dikkat ederler. Bu tür görüşmelerde çoğunlukla etkin olan biri ve not alan başka biri vardır, not alana karşı hazırlıklı olmalsınız. Çünkü not alan kişi sizin verdiğiniz cevaplarda ki tutarlılığı tespit etmeye çalışır. Mülakatınızın başında verdiğiniz cevaplara başka bir soruyla ulaşmaya çalışır ve aynı tutarlılığı göstermenizi beklerler. Bu nedenle oyunun kuralını unutmayın ‘Kendinizden emin, sakin, net cevaplara hazır bir halde ve güleryüzlü olmalısınız’
Diğe bir mülakat şekli ise grup mülakattır, çoğunlukla bankalar, sigorta şirketleri vb. şirketler tarafından kullanılır. Bu tür mülakatlardaki oyunun kuralı ise daha da basittir, yazımın başında bahsttiğim genel bilgiler her zaman geçerlidir. Ama işin sırrı gruptan sıyrılmak ve grubu yönetmektir. Bunu kendi başınıza yapmaya çalışmayın, gruba hakim olmaya çalışan kişiyi bekleyin ve onun üzerinden ilerleyerek gruptaki daha zayıf kişileri oyuna çekmeye çalışın ve onların sizi destekleyebilecekler soruları sorarak sizin yanınızda yani arkanızda yürümelerini sağlayın.
Bu yöntemle gizlice gruba hakim, grubu yöneten ve gruptaki kişilerin sizin ekibiniz olmasını sağlamış olursunuz. İlk başta gruba hakim olmaya çalışan kişide diğerleri gibi yanınıza yanaşır ve sizinle beraber yürüse bu iş tamamdır. Eğer yanaşmaz sizle mücadele etmeye çalışırsa direkt olarak üstüne gitmeyin, artık grubun hakimisizin ve askerleriniz var onları kullanın, taktiği siz verin onlar savaş alanında istediğinizi alır gelirler.
Mülakat oyununda yukarıda belirtiklerim yazılı olmayan kurallardır, bunları ne kadar iyi uygulasanızda işi alamayabilirsiniz. Mülakatlara her zaman en kötü senaryoya hazır olarak gidin ve denemekten korkmayın. Zaten sizin olmayan birşeyi elde etmeye çalşıtınız yani;
“HİÇ BİR ŞEY KAYBETMEDİNİZ SADECE YENİ BİR DENEYİM KAZANDINIZ”