Mülakat görüşmelerinin ardından sonucun beklenmesi heyecan ve merakı aynı anda yaşamanıza neden olacaktır. Bu sürecin lehinize sonuçlanması sizlerde büyük bir sevincin yaşanmasına imkan sağlamaktadır. Yapılan görüşmenin sonucunda işe alınan olarak seçilmeniz mutluluğunuzu katlarken, yeni bir sürece adım atmanıza neden olacaktır. Bu sürecin adına işe başlamak için gerekli belgeleri hazırlama süreci denilebilir. Bu yazımızda sizlere yardımcı olmak adına işe başlamak için gerekli belgelerin neler olduğundan söz edeceğiz.
Belgelerin detaylarına inmeden önce bilmeniz gerekir ki, firmalar işe başlangıç için farklı belgeler talep etmektedirler. Her belge her firma tarafından kesinlikle teslim edilmesi gereken zorunlu belgeler arasında yer almayabilir. Yazımızda olabildiğince geniş belgelere yer vererek sizlere yardımcı olmayı hedefliyoruz.
Nüfus Cüzdanı Fotokopisi
Tüm firmalar tarafından istenilen bir belge olma özelliğini taşımaktadır. Nüfus cüzdanınızın fotokopisini hazırladığınız evrak çantanızın içerisine kesinlikle eklemelisiniz. Çünkü ibraz edilmesi zorunludur. Ayrıca sadece nüfus cüzdanınızın fotokopisini değil aynı zamanda nüfus cüzdanının aslını da yanınızda götürmelisiniz.
Fotoğraf
Sizlere ait özel bir dosya hazırlanacağından dolayı hemen hemen bütün firmalar vesikalık fotoğraf talep etmektedir. Bu fotoğrafın ebatları özel olarak belirlenmediyse fotoğrafçılara vesikalık fotoğraf istediğinizi belirttiğiniz de yardımcı olacaktırlar. Aynı zaman vesikalık fotoğrafınızın resmi bir kıyafetle çekilmiş olması yine olumlu bir izlenim bırakmanın önemli noktaları arasındadır. Fotoğraf sayısı firma tarafından belirtilmediyse herhangi bir zorluk yaşamamanız adına en az 6 adet bulundurmanız kolaylık sağlayacaktır.
Ehliyet
Sürücü belgeniz, şoförlükle alakalı bir pozisyonda çalışacaksanız zorunlu belgeler arasında yer almaktadır. Bunun dışında evrak tesliminde aslının yanınızda olması talep edildiğinde sunmanız açısından kolaylık sağlayacaktır.
Sabıka Kaydı
Tüm firmalar tarafından istenilen bir belge değildir. Fakat istenilmesi durumunda yada hazırlıklı gitmek istediğinizde yanınızda bulundurmanız herhangi bir aksilik yaşamanızın önüne geçecektir. Bu Belgeyi e-develet üzerinden de temin edebilirsiniz.
Askerlik Durum Belgesi
Erkek adaylar için askerlikle ilişiğinin olmadığına dair beyan istendiğinde askerlik durum belgesini evrak çantanıza eklemeyi unutmamalısınız. Belgeyi e-devlet üzerinden veya askerlik şubelerinden temin edebilirsiniz.
Sağlık Raporu
Tüm firmalar tarafından talep edilmese de günümüzde hemen hemen tüm firmaların talep etme doğrultusunda bir politika izlediğini hatırlatmak isteriz. Çalışacağınız pozisyonun gereklerini yerine getirebilmeniz adına herhangi bir sağlık sorununuz olmadığına dair beyanda bulunmanızı sağlayacak olan bu belgeye firmanızın istekleri doğrultusunda bir kuruluştan talep edebilirsiniz. Bazı firmalar tam teşekküllü hastanelerden talep ederken bazı firmalar da bu yönde herhangi bir kısıtlama yapmamaktadır. Aile Sağlık Ocaklarından kısıtlama yapmayan firmalar için sağlık raporu alınabilir.
İkametgah Belgesi
Ev adresinizin nerede olduğunun belirlenmesi adına resmi kurumlardan alacağınız ikametgah belgesi ile evraklarınızın eksiksiz olmasını sağlayabilirsiniz. Üzerinde resmi kayıtlarda bulunan ev adresinizin yazdığı belgeyi nüfus müdürlüklerinden temin edebilirsiniz.
Yazımızın ilk kısmında da belirttiğimiz gibi istenilen belgelerde belirli bir standart yoktur. En fazla talep edilen 7 belgeyi sizler için açıkladık. Bunun dışında eksiksiz belge hazırlamak için firmanız işe alım birimiyle iletişime geçerek gerekli evrakların neler olduğunu öğrenebilirsiniz.