Girişimcilik günümüzde insanların daha çok ilgi duymaya başladığı bir konu haline gelmiştir. Birden çok anlamının olmasıyla beraber kısaca ifade etmek gerekirse “kişinin kendi işini kurması” denebilir. Tanımı genişletirsek; mal ve hizmet üretmek amacıyla gerekenleri bir araya getirmek, kar amacı güderek risk almak, yeni pazarlar oluşturmak ve yeni yöntemler geliştirmektir. Her girişim başarıyla sonuçlanmaz elbette, hatta birçoğu başarısızlığa götürebilir. Ancak yine de bunu istemek kişinin cesaret sahibi olduğunu gösterir. Başarıya ulaştığı takdirde iş olanakları, toplum tarafından arzu edilen hizmet ve ürünler gibi pek çok alanda faydalı işler ortaya koyabilir. Gözden kaçan fırsatlar, tercih edilmeyen ya da akla gelmeyen üretim seçenekleri girişimci insanlar tarafından kullanılır, böylece çevresini de etkilemeyi başarabilir.
Çalışan olmak ise gerek özel sektörde, gerekse devlet kurumlarında olmak üzere dünya nüfusunun çoğunluğunun para kazanmak için tercih ettiği yoldur. Fazla risk barındırmaması ve ihtiyaçları karşılamak adına yeterli ücretin elde edilebilmesi çalışan olmayı cazip hale getiren koşullardandır.
Şimdi bu iki kavram arasındaki farklara bir göz atalım.
1. Girişimci insanlar denemekten korkmazlar, çalışanlar ise daha güvenli yolları seçer.
Daha önce de değindiğimiz üzere farklı ve yeni bir alana gözü kapalı adım atmak herkesin cesaret edeceği bir şey değildir. Dolayısıyla girişimci insanlar bunu yapmaktan çekinmezken, çalışan insanlar hayatlarını rahat bir şekilde idame ettirmenin yollarını ararlar.
2. Çalışanlar gösterilen yolda ilerlerken, girişimciler farklı seçenekler üzerinde yoğunlaşır.
Girişimci kişiliğe sahip olanlar kazanmak ve başarıya ulaşmak adına tüm imkanlarını seferber eder, çeşitli yollar arar. Çalışanlar sahip oldukları işi kendilerine belirtilen yöntemlerle tamamlar.
3. Girişimciler rakip olarak kendilerini görürken, çalışanlar tüm iş arkadaşlarını geçmeyi ister.
Hedefini belirlemiş insan daima bulunduğu noktanın üstüne çıkmayı ve kendini daha da geliştirmeyi ister. Çalışan bir kişi ise kendisiyle beraber aynı konumda bulunan birçok kişiyi geçebilmenin hesabını yapar, onların bir adım önüne nasıl geçebileceğini düşünür.
4. Çalışanlar verilen görevlerin hepsini aynı sürede yapmaya çalışır, girişimci insanlar tek bir iş üzerinde dikkatlerini toplar.
Çalışan olmak kolay değildir, yerine getirilmesi gereken sorumlulukları fazladır. Bunun için aynı zaman diliminde birden çok işi bitirmeleri gerekebilir. Ancak girişimciler yoğunlaştıkları konu ile daha rahat ilgilenebilirler.
5. Girişimcilerin sorumlukları birden çok iken, çalışanlar sadece kendisinden sorumludur.
Sahip oldukları işte girişimcilerin omuzlarında biriken yükler fazladır. Ancak çalışan için bu geçerli değildir. Çalışanlar kendilerinden sorumludur ve verilen işleri istenilen şekilde tamamlayıp teslim etmeleri gerekir.
6. Girişimciler planladıkları şeyin genel hatlarıyla ilgilenirken, çalışanlar detaylarına da dikkat etmek zorundadır.
Girişimci insanlar tasarladıkları iş ile ilgili temel noktalara odaklanır. Çalışanların ise konunun en ince ayrıntısına bile önem vermesi gerekir.
7. Girişimciler ellerinde bulunan işi bir başkasına aktarabilirken, çalışanların böyle bir seçeneği yoktur.
Çalışan insanların iş konusunda seçici davranmaları zordur, buna karşılık girişimciler yapmaları gereken görevleri başkasına devredebilirler.
8. Çalışanların kurallara uyma zorunluluğu vardır, girişimciler için ise durum tam tersidir.
Çalışan insanların kurallara dikkat etmesi, çiğnememesi gerekir. Girişimcilerin bu konuda düşünmelerine gerek yoktur.
9. Girişimcilerin hata yapma şansı vardır, çalışanların böyle bir lüksü yoktur.
Girişimciler başarısızlık riskini göze alarak bir işe başlar. Çalışanların ise görevlerini mükemmel şekilde tamamlamaktan başka çaresi olmaz.
10. Çalışanlar kendilerine verilen bilgileri uygularken, girişimciler dinler.
Verilen bir iş çalışanlar tarafından tamamlanırken girişimcilerinde onlara uygun ortamları oluşturması beklenir. Bu sebeple çalışanların ihtiyaçlarını dinlemeleri ve ona göre hareket etmeleri gerekir.
Not: Bu yazı bir çalışan tarafından kaleme alınmıştır.