CV’ye referans mutlaka eklenmeli mi?

15 Şubat 2016 —

CV hazırlarken her aşamada tam olarak ifade edilmesi gerekenleri yazmanız gerektiğini unutmamalısınız. CV hazırlarken dikkat edilmesi gereken kuralların nelerin olduğu, bu kurallara uyulmasının getireceği avantajların farkında olmak gereklidir.

CV hazırlarken her aşamada tam olarak ifade edilmesi gerekenleri yazmanız gerektiğini unutmamalısınız. CV hazırlarken dikkat edilmesi gereken kuralların nelerin olduğu, bu kurallara uyulmasının getireceği avantajların farkında olmak gereklidir. CV’ler de bulunan referanslar kısmı işe alım sürecinde önemli bir role sahiptir. Referanslar kısmının CV hazırlama kurallarına göre hazırlanmış olması sizleri bir adım öne geçirecektir.

Her CV örneğinize referans eklemek zorunda olmadığınızı bilmeniz gerekmektedir. Fakat referans belirtmediğinizi uygun ifadelerle yazmanızda fayda var. Eğer referanslarınızı eklemeyecekseniz referanslar kısmına “talep edildiğinde verilecektir” ibaresini ekleyebilirsiniz. Hem referanslarınızın olduğunu yansıtacak bir cümle eklemiş olursunuz hem de bu alanı boş bırakmamış olursunuz.

Referanslar kısmı boş bırakılabilir mi? sorusunun cevabı ise, referansların mülakat sürecindeki öneminde gizlidir. Referanslarınızın eklendiği CV’ler daha fazla dikkate alınmaktadır. Bu durum iş görüşmelerinde sizlerin başarıya bir adım daha yaklaşmasında olumlu etki yaratırken, referanslar kısmının boş bırakılmaması adına bir akrabanızın eklenmesi, hatalı bir girişim olarak nitelendirilecektir.

Başvurduğunuz pozisyon veya ilgili sektörle alakalı hatırı sayılır bir referansınız bulunuyorsa, CV örneklerinize kesinlikle eklemeniz tavsiye edilmektedir. Referanslar kısmı boş kalmasın mantığıyla hareket ederek, akrabanızı referans olarak göstermeniz CV’nize olan güvenin düşmesine neden olacaktır. Ayrıca yine referanslar kısmına arkadaşlarınızı eklemeniz de kötü bir CV hazırlamanıza neden olacaktır.

Sizlere avantaj sağlayacak bir referansa sahip değilseniz, referans eklemenize gerek yoktur. Fakat durumu nazik bir ifadeyle belirtmek için “talep edildiğinde verilecektir” şeklinde bir yazı eklemeniz sizlerin düşünceli ve kibar olduğunu gösterecektir.
Mutlaka referans eklemek zorunda olmadığınızı unutmamalısınız. Böylece yanlış kişileri zorunluluktan dolayı referans ekleme düşüncesinden uzaklaşmış olursunuz. Profesyonelce hazırlanmış bir CV’nin sonunda referanslar kategorisindeki referansınız arkadaşınız ise ve sektör ile ilgili herhangi bir bağlantısı yoksa sizlerin hazırladığı CV gereken ilgiyi görmeyebilir.

CV hazırlarken sizlere faydası olacak kişileri referanslarınıza eklemeniz, CV’nizin incelenme aşamasında önemli olarak not alınmasına katkı sağlayacaktır. Bu ve benzeri kriterlerin göz önüne alındığında sizlere katkı sağlayacağını düşündüğünüz kişileri referans eklemelisiniz. Önceki patronunuz, sektördeki diğer firma yetkilileri, benzer pozisyonda çalışmış olan iş arkadaşlarınız gibi çeşitli örnekler başarılı referanslar olarak sayılabilir. Eğer bu gibi referanslara sahip değilseniz, amcaoğlu, teyzekızı, ablam gibi referanslarınız sizlere iş görüşmesinde katkı sağlamayacaktır. Bu gibi durumlarda referanslar kısmına kısa bir cümle yazmanız yeterli olacaktır.

Başarılı CV’lerin her kategoride olması gerekenlerin en doğru ifadelerle yer aldığını, iletilmek istenilen mesajı en kısa yoldan insan kaynakları personellerine ilettiğini unutmamalısınız. Kusursuz bir CV’nin her aşamada olması gereken çizgisinden sapmaması gerektiğinin farkında olmalısınız. Bu çizgiler arasında referanslar kategorisinin bulunduğuna vurgu yapmakta fayda var. Son olarak eklemekte fayda gördüğümüz bir husus ise, referanslarınız kısmına gerçekle alakası olmayan bilgiler eklemek sizlerin ilerleyen süreçte mahcup olmasına neden olacaktır. Bu nedenle, referanslar kısmını doldurmanızın zorunlu olmadığını unutmamalısınız.

Etiketler
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x