Latince curriculum vitaenin kısaltması olan CV istediğiniz iş için uygunluğunuzu anlatabileceğiniz, kendinizi ifade eden bir yazı yani özgeçmiştir. Ancak birçok insanın CV hazırlarken gözden kaçırdığı noktalar vardır. İşte CV hazırlarken en çok yapılan yanlışlar:
1. CV’ye gereksiz bilgi yazmak
Her yaptığınız işin CV’ye eklenmesi size avantaj kazandıracağı düşüncesi çoğu kişide hakimdir. Ancak karşı taraf sizin CV’nize bakarken bana nasıl bir katkı sağlar diye düşünür ve sadece bunları bilmek ister. Kendi iş alanı dışında yazdığınız hiçbir şeyle ilgilenmez, bunları fazlalık olarak görür. En uygun CV tek sayfada sade ve net şekilde yazılandır.
2. Dürüst olmamak
İlk izlenim vermiş olduğunuz yanlış ve eksik bilgiler sizi sonraki süreçlerde zora sokacaktır, işi kaybetmenize neden olacaktır. Kendinizle ilgili doğru ve eksiksiz bilgileri yazmalısınız.
3. Biçimsel hatalar
Biraz da biçim olarak bakarsak çoğu kişi başlığa CV/özgeçmiş yazıyor. Bunu belirtmenize gerek yok. Ayrıca öne çıkartmak istediğiniz bölümleri büyük yazı biçimiyle yazmamalısınız. İmla ve yazım kurallarına dikkat etmelisiniz. CV’den önce mutlaka ön yazı oluşturmalısınız. CV’nizi Cvlogin ile hazırlayarak biçimsel hataları ortadan kaldırabilirsiniz.
4. Eğitim bilgilerinde yapılan yanlışlar
CV’de eğitim bilgilerine ilkokuldan başlamanız gereksizdir. Kronolojik sıra ise tersten yapılır. Günümüzden geçmişe gidilecek şekilde yazmalısınız. Yaptığınız stajlar, başvurulan alandaki iş deneyimleri, mezun olunan üniversite vs. gibi.
5. Fotoğrafsız CV
Görünüş CV’nizi tamamlayan bir unsurdur. Fotoğrafsız bir CV, eksik bir CV’dir ve incelenmeyebilir. Son 6 ay içinde çekilmiş vesikalık resminizi eklemelisiniz. Mümkünse şık bir fotoğraf kullanmalısınız.
6. Yanlış ve abartılmış referans
Ulaşılamayacak ya da iş alanına uygun olmayan referansların size bir faydası olmayacaktır. Uygun sayıda ve tutarlı referanslar belirtmelisiniz.
7. Özgeçmiş hazırlarken ana başlıklara dikkat edilmemesi
Düzensiz bir sırayla yazılan CV’ler yeterince anlaşılmaz. Bu nedenle mutlaka CV hazırlarken basamaklar halinde yazmaya dikkat etmelisiniz. (Örn: isim soy isim- iletişim- eğitim vb)
8. İletişim bilgilerinin uygunsuzluğu
Komik ve değişik mail adreslerini iletişim bilgisi olarak kullanmayın. Size ulaşılabilecek, doğru ve sizi temsil edecek iletişim adresleri kullanmalısınız.
CV hazırlamakta zorlanıyorsanız Cvlogin.com sitesinden hiçbir detayı atlamadan nasıl CV oluşturacağınızı, örnek CV’leri görebilirsiniz. Kusursuz ve hatasız bir CV için cvlogin.com‘u ziyaret edebilirsiniz.