İş görüşmesi süreçlerinden birçoğumuz geçmiş ve hala da geçmeye devam etmekteyiz. Çoğu kişi için işe alım süreçleri stresli geçmektedir. Ancak iş görüşmelerinde bazı noktalara dikkat ederek işe alınma şansımızı arttırabiliriz. Öncelikle iş görüşmesi için gittiğimiz şirket hakkında bir öne araştırma yapmalı, sektörünü, cirosunu, hizmet verdiği alanları, faaliyet alanları, çalışma politikaları hakkında bilgi sahibi olmalıyız.
İş görüşmesinde ne giymeliyim?
İş görüşmelerinde giyim tarzı çok önemlidir. Asılında bu konuda “klasiklerden şaşmamak” en doğru ve bilinen yoldur. Her ne kadar klasik gelse de erkekler için siyah veya lacivert takım elbise, kadınlar için de beyaz gömlek, siyah-füme tonlarında kumaş pantolon ve ceket tercih edilmelidir. İş görüşmesinde hem kadın hem de erkek için kişisel bakıma önem gösterilmesi artı bir puandır. Erkekler traşlı ve temiz bir görünüm sergilerken kadınlarda aşırı makyajdan kaçınarak toplu saç modellerini tercih etmelidir. Uzmanlara göre iş görüşmelerinde tercih edilmemesi gereken iki renk gri ve kahverengi. Bu iki rengin bilinç altına durgunluk, durağanlık şeklinde mesajlar ilettiği düşünülüyor. Her şirketin bünyesine yenilikçi, dinamik ve üretken çalışanlar katmak istemesini düşünürsek; iş görüşmesine giderken bu iki renkten özellikle kaçınmalıyız.
İş görüşmesinde nasıl konuşmalıyım?
İş başvurusu yaparken CV’mizi en doğru ve sade bir şekilde hazırlamalı gereksiz ayrıntılardan kaçınmalıyız. Günümüzde internet üzerinden de online CV hazırlayacağımız bir çok platform bulunmaktadır. Online CV hazırlamak bugüne kadarki olan iş deneyimlerimizi anlattığımız CV örneğimizle kariyer planımıza uygun iş ilanlarına başvurmalıyız.
İş görüşmesinde konuşurken “fazla hazırlanılmış ve ezberlenilmiş” bir konuşma tarzı yansıtmamalıyız. Kendimizden emin, sakin ve dikkatli görünüm sergilerken soruları aşırıya kaçmayan bir samimiyetlik derecesi ile kendinden emin bir şekilde yanıtlamalıyız. Kendimizden bahsederken gereksiz ayrıntılara, iş görüşmesi ile ilgisi olmayan detaylara girmemeli daha çok kariyer geçmişimiz, eğitimlerimiz, başvurmakta olduğunuz işi neden tercih ettiğiniz gibi konulara odaklanmalısınız. Kendinizi anlatırken niteliklerinizi ve tecrübelerinizi ne çok abartarak ne de küçümseyerek anlatın. Her iki davranış tarzı da kabul gören bir tutum değildir. Kimi zaman mülakatta yapılan en ufak bir hata ya da gereksiz yere kurulmuş bir cümle bile olumsuz intiba uyandırabilir.
Unutmayın ki CV de yazmış olduğunuz karşınıza çıkabilir. CV’nizde İngilizce konuşabildiğinizi yazdığınızda ve iş görüşmesi bir anda İngilizceye döndüğünde sıkıntı yaşayabilirsiniz. Bu nedenle CV’ye yazdıklarınızı bağlayıcı olduğunun bilincinde CV yazmak gerekir. Bir anda süper giden bir iş görüşmesi artık sizin için hüsran ile bitebilir.
Mülakatta hangi sorular sorulur?
Mülakatta sorulması muhtemel sorular ve konular üzerinde öncelikle kendi kendinize hazırlık yapın ve bu soruları zihninizde cevaplamaya çalışın. Birkaç örnek vermek gerekirse; Kariyer planım nedir? Bu işi neden tercih ediyorum? İş yaşamında güçlü ve zayıf yönlerim nelerdir? Şuan yapmakta olduğum işten mutlu muyum? Başvurmakta olduğum şirkete yararlı olabileceğim konular nelerdir?
İş görüşmesine giderken nelere dikkat etmeliyiz?
Bir iş görüşmesine giderken yapılabilecek en büyük hatalardan biri de görüşmeye geç kalmaktır. Her ne kadar trafik veya başka bir mazeretimiz olsa da iş görüşmesi yapan kişi için en baştan olumsuz bir önyargı oluşmasına neden olacaktır. Görüşme saatinden en az on dakika önce orada olacak şekilde kendimizi ayarlamalıyız. Tüm uğraşlarımıza rağmen gecikeceksek de şirkete mutlaka telefon etmeli ve gecikeceğimizi bildirmeliyiz.
Görüşme yerine ulaştığımızda sadece karşımızdaki görüşmeyi yapan kişiye değil, danışmaya, sekretere de nezaket kuralları içerisinde nazik bir şekilde selam verin. Çünkü bu alan ilk izlenimimizi verdiğimiz önemli bir giriştir.
En az 10 dakika önce mülakat yerine varmak üzere kendinizi ayarlayın. Eğer geç kalmak üzereyseniz şirkete telefon edin. Geç kalmak mülakat öncesinde olumsuz bir izlenim yaratabilir. Sadece görüşeceğiniz kişiyle değil, resepsiyonist ya da asistana nezaket ve saygı ile selam verin. Bu adım sizin ilk izleniminizi verdiğiniz yerdir.
İş görüşmesi yapacak kişi elini uzatmadan tokalaşmak için elinizi uzatmayın. Eğer tokalaşmak için elini uzattıysa da tokalaşmayı ne çok sıkı ne çok gevşek yapın. Size uzatılan eli çok sıkmak gereksiz bir iticiliğe neden olur. Gereğinden az sıkmak da “özgüvensiz” intibası uyandırır.
Her şeyden en önemlisi mülakatta saygı ve nezaket kuralları dahilinde “kendimiz” olmaktır. Kendimizi doğru ifade ederek kendinden emin bir görünüm sergilemektir.