İyi bir CV (özgeçmiş) ne uzunlukta olmalı?

1 Şubat 2016 —

İş başvurularının olmazsa olmazı, hatta bir işte çalışırken bile sürekli güncellenmesi, güncel tutulması gereken bir şey; öz geçmiş ya da popüler adıyla CV. Peki nedir bu öz geçmiş, nasıl hazırlanır, içine neler eklenir, ne kadar uzun olmalıdır, girişi nasıl olmalıdır?

İş başvurularının olmazsa olmazı, hatta bir işte çalışırken bile sürekli güncellenmesi, güncel tutulması gereken bir şey; öz geçmiş ya da popüler adıyla CV. Peki nedir bu öz geçmiş, nasıl hazırlanır, içine neler eklenir, ne kadar uzun olmalıdır, girişi nasıl olmalıdır? Tüm bu soruların cevabı, işe başvuru ve kabul süreçlerinde kilit rol oynamaktadır. Çünkü bir öz geçmiş, aslında sizin işverenin masasındaki temsilciniz ve reklamınızdır. Ve artık hepimiz biliyoruz ki, reklamın iyisi kötüsü olur.

Özgeçmiş ya da CV kısaca; bir kişinin iş hayatındaki dönüm noktalarını, tecrübelerini, varsa belgelerini, sertifikalarını, eğitim bilgilerini, isim soy isim, doğum tarihi, medeni hali gibi kişisel bilgilerini ve varsa kendisine referans olabilecek kişi bilgilerini paylaştığı kişisel işe başvuru formudur. Genel geçer öz geçmiş düzeni sıklıkla kişisel bilgiler, eğitim bilgileri, iş tecrübeleri, sertifikalar, hobiler ve referanslar olarak sıralanabilir. Yine öz geçmişe kendi ağzınızdan kısa bir tanıtıcı yazı eklemek son derece ilgi çekici olacaktır.

Burada en çok dikkat edilmesi gereken nokta öz geçmişinizin uzunluğudur. Çünkü yüksek iş temposu içerisinde öz geçmiş değerlendirmelerine ayrılan süre ortalama 1-3 dakikadır. Bu da kısa ancak dikkat çekici ve özetleyici bir öz geçmiş ortaya koymanız gerektiğini göstermektedir. Eğer öz geçmişinizi maksimum 2 sayfayı geçmeyecek şekilde ayarlayamazsanız, “Biz size dönüş yapacağız.” cevabı almanız ve öz geçmişinizin tozlu raflara karışması çok muhtemel olacaktır. Çünkü uzunluğu işverenler tarafından “göz yorucu ve kafa karıştırıcı” olarak değerlendirilecektir. Bunun için gereksiz olabileceğini düşündüğünüz tüm bilgilerinizi çıkarın. Örneğin; kimse sizin gittiğiniz ana okulu veya ilkokulu merak etmeyecektir. Yine okul yıllarında yer aldığınız müsamereleri öz geçmişinize eklemeniz de size şirin gözükse de işi almanız açısından pek yardımcı olmayacaktır, tabii bir cast ajansına veya yapım şirketine başvurmuyorsanız.

Öz geçmiş hazırlarken en kilit konulardan biri de, işi ne kadar isterseniz isteyin, ne olursa olsun, asla ama asla yalan söylemeyin. Bunun fark edilmesi durumunda hayalinizdeki veya ihtiyaç duyduğunuz işten uzaklaştırıldığınızda yaşayacağınız hayal kırıklığı, ilk aşamadaki sevinç duygusundan kat kat büyük olacaktır.

İdeal bir öz geçmişin uzunluğunun 2 sayfayı geçmemesi gerektiğini söylemiştik. Bununla birlikte bu 2 sayfanın düzeni de öz geçmişinizin diğerleri arasından sıyrılmasında önemli rol oynayacaktır. Öz geçmişinizde mutlaka bir fotoğrafınız bulunsun. Bu hem sizin öz güveninizi gösterecek hem de iş verenin aklında kalmanıza yardımcı olacaktır.

Öz geçmiş hazırlamak ideal uzunluğu yakalamak ve düzeni sağlamak gibi noktalarıyla uğraştırıcı bir süreç gibi görünse de, hayalinizdeki işe yerleşmek, kadroya girmek ve hatta terfi almak için olmazsa olmazınızdır. İdeal formlarda oluşturulmuş bir öz geçmiş, size bunların ve daha birçok güzel şeyin kapısını açacaktır. Bir düşünün, tüm bunlara değmez mi?

Etiketler
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x