Kurumsal Şirketler mi, Start-uplar mı?

31 July 2017 —

1990 ve 2000’li yıllarda hüküm süren kurumsal şirketler son on yılda yerlerini yavaş yavaş yeni fikirlerle şekillenmeye başlayan start-up’lara bırakmaya başladı. Kurumsal şirketin parıltılı dünyası yerine kariyerine start-up’ların inovatif ve samimi atmosferinde yön vermeye başlayan sayısı giderek çoğalıyor. Bunda en büyük payı değişen dünya düzeni ve girişimlerin eskiye oranla çok daha fazla destek bulması alıyor. Siz de kariyerinizde bir dönüm noktasında iseniz ve yönünüzü belirlemek istiyorsanız iyi düşünerek karar vermelisiniz. Kurumsal şirketler mi, start-uplar mı? Yatay  Yapılanma – Dikey Yapılanma Dikey yapılanma olarak tanımlanan kurumsal şirketlerde ast ve üst sınırları belirgin bir şekilde çizilmiştir. Patronunuzun istediği direktiflerde şirketin başarısı için çalışırsınız. Start-up’larda ise yatay bir yapılanma söz konusu. Patronunuzla aynı masayı paylaştığınız start-up’larda patronunuzla dirsek teması ile çalışabilir ve fikirlerinizi rahatlıkla ifade edebilirsiniz. Bireysel Başarı – Takım Başarısı Kurumsal şirketlerde çalışanlar daha çok diğer çalışanlardan farklı olmak ve bireysel başarı için uğraşırken, start-up ortamlarında yapılan işte takım başarısı ve ekip ruhu çok daha ön planda oluyor. Keskin satış hedefleri yerine ekip ruhu ile başarı için hareket ediliyor. İletişim Sorunları – Güçlü İletişim Büyük şirketlerde birimler arasındaki kopukluklar ve iletişim sorunları, insan kaynakları tarafından çeşitli etkinliklerle giderilmeye çalışılsa da herkesle samimi bir ortamda ve dostluk içerisinde çalışmak pek mümkün olmuyor. Oysa start-up’larda […]

1990 ve 2000’li yıllarda hüküm süren kurumsal şirketler son on yılda yerlerini yavaş yavaş yeni fikirlerle şekillenmeye başlayan start-up’lara bırakmaya başladı. Kurumsal şirketin parıltılı dünyası yerine kariyerine start-up’ların inovatif ve samimi atmosferinde yön vermeye başlayan sayısı giderek çoğalıyor. Bunda en büyük payı değişen dünya düzeni ve girişimlerin eskiye oranla çok daha fazla destek bulması alıyor. Siz de kariyerinizde bir dönüm noktasında iseniz ve yönünüzü belirlemek istiyorsanız iyi düşünerek karar vermelisiniz.

Kurumsal şirketler mi, start-uplar mı?

Yatay  Yapılanma – Dikey Yapılanma

Dikey yapılanma olarak tanımlanan kurumsal şirketlerde ast ve üst sınırları belirgin bir şekilde çizilmiştir. Patronunuzun istediği direktiflerde şirketin başarısı için çalışırsınız. Start-up’larda ise yatay bir yapılanma söz konusu. Patronunuzla aynı masayı paylaştığınız start-up’larda patronunuzla dirsek teması ile çalışabilir ve fikirlerinizi rahatlıkla ifade edebilirsiniz.

Bireysel Başarı – Takım Başarısı

Kurumsal şirketlerde çalışanlar daha çok diğer çalışanlardan farklı olmak ve bireysel başarı için uğraşırken, start-up ortamlarında yapılan işte takım başarısı ve ekip ruhu çok daha ön planda oluyor. Keskin satış hedefleri yerine ekip ruhu ile başarı için hareket ediliyor.

İletişim Sorunları – Güçlü İletişim

Büyük şirketlerde birimler arasındaki kopukluklar ve iletişim sorunları, insan kaynakları tarafından çeşitli etkinliklerle giderilmeye çalışılsa da herkesle samimi bir ortamda ve dostluk içerisinde çalışmak pek mümkün olmuyor. Oysa start-up’larda çalışan sayısı az olduğu için herkes birbiri ile arkadaş olabiliyor ve çok daha güçlü bir iletişim ağı oluşturma şansı oluyor.

Teorik Eğitim – Pratik Eğitim

Kurumsal şirketlerin en büyük özelliklerinden olan teorik eğitimler ve kurum içi eğitimlerin yerini start-up’larda pratik eğitim yani iş üstünde işi öğrenme eğitimi alıyor. Bir işi yapmak için kişinin tek başına hareket etmesi o işte bir süre sonra pratik kazanmasına ve işe değer katmasına yardım ediyor.

Kısmi Sorumluluk – Tam Sorumluluk

Kurumsal şirketlerde bir departmanda belirli bir iş üzerinde çalışmak ve sadece o iş alanında kısmi sorumluluk almak yanında start-up’larda bir işi sahiplenmek ve işe tam anlamıyla hakim olmak kişinin sorumluluk duygusunu üst düzeye çıkarıyor.

Cvlogin.com ile özgeçmişinize yön verirken bu maddelere göz atarak siz de kurumsal bir şirkette mi yoksa start-up’ta mı kariyerinize devam etmek istediğinize karar verebilirsiniz.

Tags
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x