İstifa mektubu nasıl yazılır?

by Berna Ak
istifa ediyorum

Bireyler işe başlarken medeni tavırlar sergilerler ve işe başlama ile ilgili tüm adımları başarı ile tamamlayarak görevlerini yerine getirirler. İş başlamak kadar, işten ayrılmak da medeni bir sergilemeyi gerektirmektedir. İşten ayrılırken gerek iş arkadaşlarınız gerek amirleriniz, gerekse de patronlarınız ile iletişiminizi medeniyet çerçevesinden çıkmayacak bir çizgi ile sürdürmelisiniz.

İşten ayrılmayı düşündüğünüzde, çalıştığınız kurumu veya firmayı mağdur etmemek adına önceden bildirmeniz gerektiğini de hatırlatmakta fayda var. Eğer yaşanan sorunlardan dolayı işten ayrılmayı düşünüyorsanız, sorunların çözümü için arkadaşlarınız ve amirlerinizden yardım talep edebilirsiniz. İşten ayrılmaya karar verdiyseniz bunun usulüne uygun olarak gerçekleştirilmesini sağlamalısınız.

Öncelikle yapmanız gereken istifa mektubu hazırlamaktadır. Bu mektubu idari amirinize teslim etmelisiniz. Peki bu mektupta neler yazacaksınız? Bu konuda sizlere birkaç ipucu verebiliriz. Öncelikle iş yerinizin adını yazarak mektubunuza başlamalısınız. Ardından sizleri tanıtacak bilgiler vererek devam etmelisiniz. Hangi pozisyonda çalıştığınızı, hangi birime bağlı olduğunuzu, ardından da adınız ve soyadınızı yazarak devam edebilirsiniz.

Sizleri tanıtan bu kısmın ardından yapmanız gereken işten ayrılış sebebinizin uygun bir üslup kullanılarak yazıya dökülmesidir. Bu konuda işten ayrılmanın yarattığı üzüntüden dolayı olumsuz dil kullanılarak yazılan mektupların herhangi bir katkı sağlamayacağını da hatırlatmak istiyoruz. “İşten ayrılıyorum, kafam bozuldu” veya “iş bana göre değil” gibi ifadeler kullanmanız medeniyet çizgine yakışmayan cümleler olarak belirtilebilir. “Mevcut pozisyonumda çalışmak için gerekli donanıma sahip değilim, bu nedenle sizlere ve şirketimize katkı sağlayamayacağımı düşünüyorum. Şirketimizin çıkarları göz önüne alındığından dolayı, işten ayrılmak istiyorum” gibi bir ifade olumlu bir üslupla yazılacak mektup içerisinde yer alabilir.

İşten ayrılma nedeninizi detaylı olarak yazmalısınız. Ardından ayrılma nedeninin ortadan kaldırılması için nasıl bir yol izlediğinizi, kimlerden yardım talep ettiğinizi de mektubunuza eklemelisiniz. Ayrıca ayrılma sebebinizin maaş düşüklüğü olması halinde, günümüz şartlarında benzer pozisyonlarda çalışanların maaşlarının daha fazla olduğundan bahsedebilirsiniz.

İşten ayrılma mektubunun ilerleyen kısımlarına ise, şirketinizle çalışmanın sizler adına mutluluk verici olduğunu, kariyerinde unutulmaz bir tecrübe olduğunu eklemelisiniz. Ayrıca edindiğiniz tecrübeden dolayı da şirketinize teşekkür ederek yazınızı tamamlayabilirsiniz.

Son paragrafta ise, gerekli işlemlerin başlatılmasını rica ederek amacına ulaşan bir istifa mektubu hazırlamış olursunuz. Unutmamalısınız ki, bir işten istifa eden ilk kişi siz değilsiniz ve son kişi de siz olmayacaksınız. İstifa etmek veya işten ayrılmak ne kadar olumsuz bir duygu olsa da sakinliğinizi ve sükûnetinizi korumanızda fayda vardır. Yeni işinizde önceki iş yeriniz hakkında bilgi istenebileceği, hatta önceki iş yeriniz ile iletişime geçilerek sizler hakkında bilgi talep edilebileceğini de unutmamalısınız.

Kariyerinizin başarılı bir şekilde ilerlemesi için zaman zaman profesyonelce karar verip istifa etmek yerinde olmaktadır. Daha iyi fırsatları değerlendirebilmek adına, mevcut fırsatlardan vazgeçmek gibi ciddi ve sonuçlarına katlanılacak kararlar almak zorunda kalabilirsiniz. Tüm aşamada kontrolünüzü kaybetmemelisiniz ve her ihtimali değerlendirerek en doğru sonuca ulaşmalısınız.

Related Posts

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x