İş hayali kurarken, bir iş görüşmesine katılmak oldukça heyecan verici duygular yaşanmasına neden olmaktadır. Mülakatlara veya iş görüşmelerine katılan bir çok aday o an ne yapacağını bilememektedir. İyi bir izlenim vermek adına nasıl davranacağını bilemeyen adaylar olumsuz bir izlenim bırakabilirler. Bu nedenle iş görüşmesinde iyi bir izlenim nasıl verilir, sorusuna yanıt vererek sizlere yardımcı olmaya devam edelim.
Her Şeyi Planlayın:
İş görüşmeleri sizlerin hayatını oldukça farklı yönlere çekecektir. Bu nedenle kullanabileceğiniz tek şansınızı iyi değerlendirmelisiniz. En iyi konuşmayı yapabilmek adına daha öncesinde hazırlanmalı, en iyi kelimeleri seçeceğiniz bir konuşma hazırlamalısınız. Ayrıca mülakat sürecinin öncesinde mülakatın gerçekleştirileceği yere önceden ulaşmalısınız. Önceden orada olmanız bu işi ne kadar çok istediğinizin ve önemsediğinizin göstergeleri arasında yer almaktadır.
Kıyafet Seçimi:
İlk izlenimin önemli aşamaları arasında yer alan kıyafetler, sizlerin karakterleri ve dünya görüşü hakkında ipuçları veren detaylar olarak lanse edilebilir. İş görüşmesi için seçeceğiniz kıyafetiniz işin gereklerini yerine getirecek düzeyde olmalı ve sektörünüze hitap etmelidir. Bunu bir örnekle taçlandırmak gerekirse, “eğer oje satışı üzerine bir iş görüşmesine gidecekseniz, tırnaklarınızda oje olması avantaj sağlayacaktır”. Kıyafet seçimlerinde kendinizi rahat hissedeceğiniz kıyafetleri seçmeniz gerektiğini unutmayın. Ayrıca takım elbise kullanmayı tercih etmeniz olumlu bir yansıma bırakacaktır.
Doğru Zamanda Söze Girin:
Mülakatlarda daha çok konuşan taraf siz olacaksınız, çünkü insan kaynakları tarafından sizlere sorular yönlendirilecek ve bu sorulara yanıtlar vereceksiniz. İnsan kaynaklarının sözünü tamamlamasını bekleyin ve doğru zaman da söze başlayın. Söyleyeceklerinizi önce düşünün fevri davranmayın.
Kibar ve Nazik Olun:
İş görüşmelerinde insan kaynaklarının dikkat ettiği diğer unsurlar arasında kibarlık ve nezaket bulunmaktadır. Sizlere soru sorulduğunda öncelikli olarak söz hakkı tanındığı için teşekkür etmeyi unutmamalısınız. İfade edeceklerinizi ilettikten sonra, “söylediklerimle ilgili merak ettikleriniz varsa sorularınızı cevap vermekten memnuniyet duyarım” gibi ifadeler kullanmanız avantaj sağlayacaktır.
Kısa ve Öz Konuşun:
Uzun ve karmaşık cümleler kurmak yerine, kısa ve öz cümleler kurun. Size sorulan sorulara cevap vermenin dışında farklı konulara değinmemeye özen göstermelisiniz.
Dik Durun ve Tokalaşın:
Mülakatın gerçekleştirileceği odaya geldiğinizde tokalaşmayı unutmamalısınız. Tokalaşmak insan iletişimindeki başarınızın ve kendinize olan güveninizin ifadeleri arasında yer almaktadır. Mülakata başladığınızda kambur veya iki büklüm oturmak yerine dik oturmayı tercih edin. Mülakat esnasında eğer oturacağınız kısım direkt olarak mülakatı gerçekleştirdiğiniz insan kaynaklarının karşısında değilse, sandalyenizin tam karşısına çekmek için izin istemelisiniz. Direkt karşısında durmanız kararlılığınızın ifadeleri arasında yer alacaktır.
Mülakat Tamamlandığında Aceleci Olmayın:
Görüşmenizin tamamlanmasının ardından apar-topar odayı terk etmeyin, sakinliğinizi koruyun. Çıkmadan önce “işe alınır mıyım, sizce nasıldım” gibi sorular sormaktan kaçının. Kendinizden emin olduğunuz duruşunuzu bozmamaya dikkat edin. Mülakatın tamamlanmasının ardından tokalaşmayı unutmayın.