Mülakatta Özgeçmiş Nasıl Anlatılır?

by Berna Ak

Başarılı bir özgeçmiş oluşturduğunuzu düşünüyor olabilirsiniz. Bu durum sizleri kağıt üzerinde öne geçirecek avantajlar arasında gösterilebilir. Fakat özgeçmişinizi kağıttaki genel hatlarının dışında en uygun ifadelerle anlatmanız gerektiğini unutmamalısınız. Mülakat sırasında “sizleri dinleyelim, kendinizden bahseder misiniz” sorusuna vereceğiniz yanıtlar, sizlerin özgeçmişini yansıtmaktadır. Bu nedenle anlatım tarzınız oldukça önemlidir.

Resim: Fotolia

Öncelikle mülakatta özgeçmiş nasıl anlatılır sorusuna cevap vermeden önce, özgeçmişiniz ile anlatacaklarınızın aynı doğrultuda olması gerektiğini unutmamalısınız. Bu oldukça önemlidir. Özgeçmişinizi anlatmaya başladığınızda ilk olarak; ad-soyad bilgilerinizi ifade etmelisiniz. Arından yaşınızı ve doğum yerinizi belirtmemiz oldukça iyi bir giriş olarak sayılabilir.

Anlatımlarınıza devam ederken, eğitimlerinizden bahsetmeniz bu noktada oldukça önemlidir. İlkokul ve ortaokullarınızın bahsedilecek bir önemi yoksa bahsetmeyebilirsiniz. Yani direkt lise eğitimizden başlayabilirsiniz. Lise eğitiminizi hangi şehirde aldığınızdan, hangi lisede eğitim gördüğünüzden bahsedebilirsiniz. Ayrıca liseye başlangıç ve mezuniyet yılınızı da eklemelisiniz. Mezuniyet derecenizi son olarak belirterek lise eğitiminizi tamamlayabilirsiniz.

özgeçmiş anlat

Resim: Fotolia

Üniversite eğitiminizden bahsetmeden önce birkaç cümlelik hedeflerinize yer vermelisiniz. Bu kısmı açıklamak gerekirse; “lise eğitimimin ardından mesleğime karar vermek zorundaydım. Mühendis olmak istiyordum, bu işin gerektirdiği bilgi ve becerilerin kendimde olduğunu fark ettiğimde üniversite sınavına hazırlanmaya başladım. Ardından hedeflediğim bölümü kazandım” böyle bir ifade hem lise eğitiminden üniversite eğitime geçişiniz arasında köprü görevi üstlenecektir, hem de mesleğinize uygunluğunuzun lise yıllarınızdan itibaren sizlerde bulunduğunu göstermiş olursunuz.

Üniversite eğitiminizden bahsederken; hangi yıl okula başladığınızı, ardından da fakülte, bölüm ve mezuniyet yılı sıralamasıyla gerekli bilgileri vermelisiniz. Mezuniyet puanınızı ekleyerek diğer etkinlikler hakkında bilgi vermeniz sizlere avantaj sağlayacaktır. Bu etkinlikler arasında sosyal kulüp faaliyetleri, gönüllü yardımlar gibi çeşitli unsurlar bulunabilir.

Yüksek Lisans veya Doktora eğitimleriniz var ise bahsetmeniz faydanıza olacaktır. Eğer Yüksek Lisans ve Doktora eğitimleriniz yoksa ise, izlemeniz gereken sırada üniversite eğitiminiz sırasında katıldığınız projeler gibi detayları paylaşmalısınız. Hangi projelerde ne başarılar edindiniz, hocalarınızın verdiği hangi ödevleri yerine getirdiğinizi anlatabilirsiniz.

Resim: Fotolia

Resim: Fotolia

Bu kısmın ardından becerilerinizden bahsetmek yerinde olacaktır. Hangi becerilere sahip olduğunuzu açıklamalısınız. Örnek vermek gerekirse, “bilgisayar becerilerim ileri düzeydedir. Diksiyonum oldukça başarılıdır. Photoshop bilgim ileri seviyededir” gibi özellikleriniz sizleri diğerlerinden ayıran kişisel özellikler olduğundan oldukça önemlidir.

Becerilerin ardından iş tecrübelerinizden bahsetmelisiniz. Daha önce hangi kuruluşlarda çalıştığınızı bu kuruluşlarda hangi pozisyonlarda bulunduğunuzu belirtmelisiniz. Ardından işe başlangıç ve çıkış tarihlerinizi de eklemelisiniz. Üniversiteden yeni mezun iseniz, “henüz tecrübem yok” gibi bir söz yerine, üniversite eğitimi esnasındaki staj tecrübenizi paylaşmanız yerinde olacaktır.

Sizlerle ilgili bu bilgiler özgeçmişinizin ifadeleridir. Tüm bu ifadeleri kullanırken, söz hakkının sizde olduğundan emin olmalısınız. Diksiyonunuzun akıcı kullanmalı ve olabildiğince kibar bir konuşma gerçekleştirmelisiniz. İfadelerinizi jest ve mimiklerinizle doğru oranda destekleyerek fark yaratacak yönlerinize dikkat çekmelisiniz. Ses tonunuzun insan kaynakları personellerinin duyabileceği ölçüde ayarlamalı ve kelimeleri açık açık ifade etmelisiniz. Böylece düşüncelerinizdekileri en uygun biçimde ifade etmiş olursunuz.

 

 

Related Posts

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x