Mülakat görüşmelerine katılmak adaylar da stres oluşmasına neden olmaktadır. Bu stresli görüşmenin adayın istediği doğrultuda ilerlemesi ve tamamlanması adaların temennileri arasında yer almaktadır. Hayalinizdeki gibi bir iş görüşmesi yaşamanız için önceden hazırlık yapmanızda fayda vardır.
İlgili firmanın tarihi veya geçmişi ile ilgili bilgiler toplamanız, sizlere yöneltilecek sorulara karşılık hazırlık yapmanızı kolaylaştıracaktır. Ayrıca kendinizi ifade etmenizi kolaylaştırmanız adına önceden ifadelerinizi kontrol etmenizde fayda vardır.
Adayların iş görüşmelerinde yaşadığı stresin en büyük nedeni, zayıf olduğu yanlarının sorulmasıdır. Bu ve benzeri durumlar oldukça yaygın olarak yaşanmaktadır. Bu durumun sizlerde stres oluşturmasına engel olmalısınız. Öncelikle yapmanız gereken şey, zayıf yanlarınızın üzerine giderek eksiklerinizi tamamlamanız olmalıdır. Tamamlanan eksikler sizleri bu sorular karşısında çaresiz bırakmayacaktır. Hem kendinizi geliştirmiş hem de eksiklerinizin üzerine giderek zayıf noktalarınızı güçlendirmiş olacaksınızdır.
Zayıflarınız üzerine gidecek vaktiniz olmayabilir. Bu genellikle mülakat tarihinin yakın bir zamanda olmasından kaynaklanmaktadır. Bu ve benzeri durumlarda eksiklerinizi en doğru ifadelerle yansıtarak en az zararla görüşmeyi tamamlayabilirsiniz. Sizlere fikir vermesi açısından birkaç noktaya değinelim.
Hazırlıklı Gidin:
Zayıf noktalarınızın işinizi almaya engel olmasının önüne geçmek adına görüşmeye hazırlıklı gitmeniz gerekmektedir. Bu durumu şöyle bir hazırlayarak somutlaştırabiliriz. Mülakatınız esnasında sizden bilgisayar sertifikanız olup olmadığı bilgisi istenmektedir. Fakat sizin bilgisayar sertifikanız yoktur. Buraya kadar olan kısmı incelediğimizde, firmanın bilgisayar sertifikası istemesinin sebebi, sizlerin bilgisayar deneyimine sahip olduğunuzdan emin olmak istemesidir. Bu durumda bilgisayar sertifikanız olmaması sizlerin bilgisayar kullanamıyor gibi düşünülmenizin önüne geçmek adına çaba harcamalısınız. Yapabilecekleriniz arasında, bilgisayar da yaptığınız çalışmaların birkaçını çıktı olarak insan kaynaklarına sunabilirsiniz. Ardından istenildiği takdirde uygulamalı olarak bilgisayar çalışması gerçekleştirebileceğinizi de ifade etmelisiniz. Son olarak da bilgisayar sertifikasını da kısa sürede alarak, dosyanıza ekleyeceğinizi belirtmeniz de fayda vardır.
Gelişime Vurgu Yapın:
Eksik yanlarınızın olması oldukça doğaldır. Fakat “evet, beni işe almamaları için yeterli bir sebep” diyerek olaya bu pencereden bakmamalısınız. “Evet eksiğim var, fakat oldukça kolay bir şekilde bu eksiğimi giderebilirim” gibi bir düşünce içerisinde yer almak sizlere avantaj sağlayacaktır. Eksik yanlarınızı ifade ederken, kendinizi geliştiren bir birey olduğunuzu ifade etmekten çekinmeyin. Eksik olan bu yönünüzü tamamlamak veya geliştirmek için çaba harcayacağınıza, zaman ayıracağınıza vurgu yaparak bu eksikliğin basit bir şekilde tamamlanabileceğini ifade edebilirsiniz. Yine bir senaryo hazırlamak gerekirse, insan kaynakları personelleri tarafından, “tecrübeniz var mı” gibi eksik yönünüzü bulmaya yönelik sorulan bu soruya, eğer tecrübeniz yoksa, olaya bakış açısını farklı bir yöne çekerek durumunu toparlayabilirsiniz. Bugüne kadar herhangi bir kursa gitmeden bilgisayar bilgisine sahip olduğunuzu, yeni şeyler öğrenmenin sizler için oldukça kolay ve eğlenceli olduğunu ifade edebilirsiniz. Kendinizi sürekli geliştirdiğinizden dolayı, bu tecrübeyi alanında uzman firmanız ile birlikte edinmekten memnuniyet duyacağınızı da ifadelerinize ekleyebilirsiniz.
bu ne biçim bir cv hazırlama sitesi yahu, verdiğiniz şablonlar zaten microsoft word 1999’da otomatik gelen şeyler. bu mu cv anlayışınız. Bir de öyle bir reklam yapıyorsunuz ki, zannedersin nasa’da iş bulucaz. tasarımınızı düzeltin önce. benden size tavsiye..
Merhabalar Serhat Bey,
yorumlarınız için teşekkür ederiz. Memnun olmadığınız ve beklentilerinizi alabilirsek geliştirme sürecimizde isteklerinize de cevap vermek isteriz.
Bize beklentilerinizi bilgi(@)cvlogin.com yollayabilirsiniz.
Şimdiden teşekkür ederiz.