CV’lerde yazım tarzı önemli midir? Evet, önemlidir. Öncelikle CV’lerin bir parçası olan Ön Yazı’dan başlayalım. Burada yazılacak Ön Yazı, CV’nizi destekleyici mahiyette, hedefinize ve başvuru yaptığınız pozisyona uygun olmalıdır. Yazım tarzı olarak açık, kısa, net ve nezaket kurallarına uygun bir yazım tarzı gereklidir. Eğer böyle bir Ön Yazı hazırlarsanız, başarılı olur, iş görüşmesine çağrılırsınız.
Bir işe başvuru yapmadan önce, nasıl bir şirkete başvurduğunuzu, hangi pozisyona başvurduğunuzu iyice araştırın. Çünkü yazım tarzınızı belirleyecek hususlardan biri de budur. Bir moda evine başvuru yaparken kullanacağınız dil ile bir alüminyum fabrikasının lojistik bölümüne başvuracağınız CV’nin yazım tarzı aynı değildir.
CV hazırlarken, imla kurallarına dikkat edin, kelimelerin anlamına dikkat edin, kaba, argo olabilecek sözlerden, kelimelerden kaçının. CV’nizi hazırlarken çok agresif bir dil kullanmayın, çok hevesli gözükmek isterken kullandığınız yazım tarzı nedeniyle CV’nizi değerlendirecek yetkililer tarafından, itici veya egoist bulunabilirsiniz. Bu da sizin takım çalışmasına uygun olmadığınızı gösterir. CV hazırlarken çok itinalı bir dil kullanın.
CV hazırlarken abartılı ve ağdalı bir dil kullanmamaya özen gösterin. Kendinizi uzman, deneyimli göstermek için gereğinden fazla süslü cümleler kullanmayın. İfadeleriniz, açık, net, yalın ve anlaşılır olmalıdır. CV’nizde mümkün olduğu kadar negatif olabilecek bilgilere yer vermeyin. Yazım tarzınız kişiliğinizi ele verir.
CV’nizi inceleyecek yetkililer özellikle iletişim bilgilerinizi kontrol edecektir, burada yapacağınız yanlışlıklar sizin iş görüşmesine davet edilmenizi engeller. Özellikle dikkat edilmesi gereken bir nokta var ki bu da; absürt, ilginç, tuhaf mail adreslerinin asla CV’de yer almamasıdır.
CV’niz sizin hakkınızda çoğu zaman net bilgiler verir. CV’nizi hazırlarken yazım tarzı olarak dikkat etmeniz gereken bir başka nokta; başarılarınıza, ödüllerinize yer verin fakat megaloman olarak algılanacak aşırı bilgilerden, gereksiz ayrıntılardan, yersiz övgülerden uzak durun.
İşe yeni başlıyor ya da yeni mezun olabilirsiniz. İş tecrübem yok diye, gerekli gereksiz eğitimleri, sertifikaları, etkinlikleri CV’nize doldurmayın. Her zaman geçerli bir yazım kuralıdır, CV’niz mümkünse 1 sayfa, yalın, net ve anlaşılır olsun. CV’nizi çok uzun ya da çok kısa tutmayın. A4 kâğıdı, beyaz normal kalite kağıdı tercih edin. Türkçe karakterler, kullanın CV’nizde Türkiye’de yaygın kullanılan yazı karakterleri tercih edin “Arial” yazı karakteri 11 punto büyüklüğü, “New Times Roman” 12 punto karakter büyüklüğü uygun yazım formatı sayılabilir.
CV’nizi hazırlarken yazım tarzınız CV’nize yansır. Yapacağınız yazım hataları, eksik bilgiler, sizin özensiz bir kişi olduğunuzu, işe alınsanız dahi işleri böyle yapacağınız için yanlış yapma ihtimalinizi ortaya çıkarmış olursunuz. Dolayısıyla hiç kimse bilerek ve isteyerek dikkat dağınıklığı olan, işine özen göstermeyen bir kişi ile çalışmak istemez. CV’nizi oluşturduktan sonra birkaç kişiye gösterip cümle yanlışları, kelime hataları, anlam bozukluğu veya imla hatası kontrollerini gerçekleştirin. CV’nizi göndermeden önce son kez siz kontrol edin.