CV, Özgeçmiş Nedir?

by Berna Ak

CV, Özgeçmiş Nedir?

İş başvurularımızın vazgeçilmez unsuru CV’ nedir? Orijinal adı “Curriculum Vitae” kelimelerinin ilk harflerinden oluşan CV şeklinde ifade edilir. Curriculum (yaşam) Vitae (özet) demektir. CV  kelimesi, Türk Dil Kurumu’nun hazırlamış olduğu güncel sözlükte olmayan bir kelimedir. Günlük hayatta sık kullanılsa da CV’nin Türkçedeki karşılığı” Özgeçmiş” şeklinde ifade ediliyor. Peki, öz geçmiş nedir? Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre: “Bir kimsenin doğumundan yaşadığı güne kadar geçirdiği belli başlı evreleri içeren yazı, hayat hikâyesi, hayat öyküsü, yaşam öyküsü, hâl tercümesi, tercümeihâl, biyografi” demekmiş. Kısaca onun için kısa, öz, iş biyografisi formudur diyebiliriz.

Yaygın olarak kullanılan anlamıyla Özgeçmiş, CV Nedir?

İş başvurusu yapılırken, kişisel bilgilerin, eğitim durumunun, deneyimlerimizin, çalıştığımız iş yerlerinin, yaptığımız işlerin, aldığımız unvanların, gördüğümüz kursların, aldığımız sertifikaların, eğitimlerin gösterildiği iş başvuru formudur. CV türlerine göre farklılık arz edebilen bu formların birden çok türü vardır.  Günümüzde neredeyse hiçbir işe CV olmaksızın işe alım gerçekleştirilmez. CV’ler kurumlar ve kişiler için çok önemlidir. CV’leriniz, öz geçmişleriniz iş dünyası tarafından çok önemsenmektedir. İşe alımda en büyük değerlendirme unsuru özgeçmişler yani CV’lerdir.

Özgeçmişlerinizi Amaca Uygun Hazırlayın, Yalın ve Anlaşılabilir Olsun

Özgeçmişlerin yaratıcı, yalın, anlaşılır ve amaca uygun olarak hazırlanması önemlidir. Başvurulacak işe özgün olarak özgeçmiş hazırlanması bir başka metotdur.
Özgeçmiş hazırlarken öncelikle başvuru yapacağınız şirketi detaylıca inceleyin, başvuracağınız pozisyonun neler gerektirdiğini düşünün, bu pozisyonda istihdam edildiğinizde bu işi nasıl başaracağınızı düşünün. Tüm bu çalışmaların ardından CV/Özgeçmiş hazırlamaya başlayabilirsiniz. Dilbilgisi ve imla kurallarına dikkat her zaman önemlidir, unutmayın.

Özgeçmişinizi Dingin Bir Ruh Haliyle Hazırlayın

Özgeçmiş hazırlamak için dingin olduğunuz bir zamanı seçin, kişisel bilgilerinizi sizden beklenen ayrıntılarıyla forma yazın, kişisel bilgileriniz ne eksik ne fazla olsun. Sırada eğitim durumunuz ve eğitim bilgileriniz yer alacak. Eğitim gördüğünüz okulları ilkokula kadar detaylıca yazmanıza gerek yok. Son mezun olduğunuz okulu yazmanız yeterli. Çalıştığınız iş yerlerini sondan başa doğru yazın, Özgeçmişinizde size fayda yerine zarar verebilecek bir yılı doldurmamış iş deneyimlerinizi yazmamakta fayda var. Eğitimleri takiben aldığınız eğitimleri, kursları, sertifikaları yazın ama bunların işle uyumlu olmalarına özellikle dikkat edin. Her sertifikasyon, her kurs her iş başvurusunda size fayda sağlamayabilir buna özellikle dikkat edin. Hobileriniz, uğraşlarınız çok dikkat çekici olursa iş başvurunuz için sakıncalı görülebilir, örneğin tehlikeli spor yapan birisi sizin işyerinize başvursa ne düşünürsünüz. Kendinizi İK yöneticilerinin iş verenlerin yerine koyun, empati her zaman işe yarar. Sivil toplum üyeliklerinizi de bu kapsamda düşünebilirsiniz. Özgeçmişinizdeki her detay önemlidir, abartıdan, gösterişten kaçınmalısınız.

Özgeçmişlerinizin Referans Kontrolü Yapılıyor

Referans bilgileriniz önemlidir, size referans olmayacak, olumlu görüş belirtmeyecek insanları asla özgeçmişinize yazmayın. Özgeçmişinizde ilgisiz insanları referans göstermeyin. Çünkü işe alınmadan önce verdiğiniz referanslarla iletişime geçilecek ve sizin nasıl biri olduğunuz, işten neden ayrıldığınız, hangi işleri birlikte yaptığınız gibi bir diyalog gerçekleştirilecek. Özgeçmişleriniz önemlidir, Özgeçmişiniz çok özel bilgiler barındırdığından öz geçmişinize gizlilik şerhi koydurabilirsiniz. Örneğin çalıştığınız şirketin öz geçmişinizi görmesini engelleyebilirsiniz.

Related Posts

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x