Bana en uygun CV türü hangisi?

by Berna Ak

Bu soruya net bir cevap veremiyoruz. Ama siz aşağıdaki CV çeşitlerini inceleyip hangi CV türünün sizin için daha uygun olacağına karar verebilirsiniz. Neticede bu sizin hayatınız ve sizin iş dünyanınız. Bizim işimiz size kılavuzluk edecek en doğru metinleri sizlerin hizmetine sunmaktır. Aşağıdaki CV türlerini inceleyerek iş başvurusu için hazırlayacağınız CV örneklerinden birini kendiniz için uygun bulabilirsiniz. Burada önemli olan işe başvurmak için sizi işe alacak insan kaynakları yetkilisini etkileyecek, onun dikkatini çekecek, aranan iş pozisyonuna uygun iş başvurusu yapmak ve pozisyona uygun CV  çeşidi hazırlamaktır.

Fonksiyonel CV – İşlevsel CV çeşidi:

Fonksiyonel CV diğer bir ismiyle İşlevsel CV, bir sektörde uzun yıllar çalışmış kişilerin kullanmasının daha doğru olacağı bir CV çeşididir. Fonsiyonel CV –İşlevsel CV Örneğini bu linkten inceleyebilirsiniz.

Bileşik CV çeşidi:

Bu iş başvuru çeşidi, Fonksiyonel CV’ye çok benzerlikler göstermektedir. Bileşik CV çeşidinin farklı yanı, CV’ye kısa iş tecrübelerinin de eklenmiş olmasıdır. Bileşik CV örneğini bu linkten inceleyebilirsiniz.

Kronolojik CV-  Zaman sıralı CV çeşidi:

Ülkemizde ve dünyada yaygın kullanılan bir CV çeşididir. Her sektör ve her kesim tarafından tercih edilir, yalındır, sadedir. Kullanışlı bir CV çeşididir. Bu CV türünde CV formu dolduran kişinin aldığı tüm eğitimi ve iş tecrübelerini, en son iş tecrübesinden ve eğitiminden geriye doğru bir tarih sırasında yazılarak oluşturulur. Kronolojik-Zaman sıralı CV örneğini bu linkten inceleyebilirsiniz.

Performans CV çeşidi:

Performans CV çeşidi, kariyerinizdeki gelişimi ortaya çıkarabileceğiniz bir  CV türüdür. Fonksiyonel CV’ye çok benzer özellikler taşır. Yaptığınız işlerden sıkılıp başka bir iş yapmayı, faklı bir sektörde çalışmayı düşünüyorsanız bu CV size uygun değildir. Performans CV örneğini bu linkten inceleyebilirsiniz.

Hedefe Yönelik CV çeşidi:

Bir sektörde uzmanlaştınız, artık bu işin uzmanı sizsiniz. O zaman Hedefe Yönelik CV tam size göre. Burada kişisel yetenekleriniz, deneyimleriniz, becerileriniz ön plandadır.  Yeteneklerinizin ve deneyimlerinizin altını kalın çizgilerle çizmiş olursunuz. Hedefe Yönelik CV örneğini bu linkten inceleyebilirsiniz.

Alternatif CV çeşidi:

Adı gibi Alternatif CV çeşididir. Çok dikkatli kullanılması gereken bir CV türüdür. Standart bir formatı olmamakla beraber yaratıcılık gerektiren medya, tasarım, sanat, PR, moda ve reklamcılık ve ajans hizmetleri gibi işlerde kullanılabilecek bir CV çeşididir. Alternetif CV örneğini bu linkten inceleyebilirsiniz.

Akademik CV çeşidi:

Bu CV örneği, genellikle üniversite, enstitü, yüksekokul, araştırma merkezi gibi alanlarda kullanılan bir formattır. Kronolojik ve Klasik CV den farkı akademik dünyayı ilgilendiren özelliklerin CV’de yer almasıdır. Akademik CV örneğini bu linkten inceleyebilirsiniz.

Europass CV çeşidi:

Yeni bir CV çeşididir, standardizayon açısından önemlidir. Bu CV örneği 2004 yılında Avrupa’da ortaya çıkmıştır. Avrupa Birliği projesidir. Europass sisteminin kapsamında beş belgeden biridir. Europass CV örneğini bu linkten inceleyebilirsiniz.

Related Posts

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x