Yeni mezunlar için CV hazırlamak iş hayatına ilk başlangıç çalışmasıdır. Bu nedenle yeni mezunların CV hazırlarken dikkat etmesi gereken hususlar vardır. Tecrübesizlik nedeniyle özensizce hazırlanacak ya da aceleyle hazırlanacak CV’ler iş hayatına yeni başlayacak olan yeni mezunların motivasyonunu bozabilir. İşte bu nedenle yeni mezunlara CV hazırlarken yol gösterici olacağını düşündüğümüz 5 hayat kurtaran CV tavsiyesinde bulunuyoruz.
1. Yeni mezunlar CV hazırlamadan önce araştırma yapın
Yeni mezunlar acele CV hazırlamaktan uzak durmalılar. Acele hazırlanmış CV’ler hatalarla doludur. CV’de yer alan bu hatalar insan kaynakları yetkililerinin hemen dikkatini çeker. Bu durumu yaşamamak için önce işe başvuracağınız kurumu iyice araştırın, sektör bilgilerini, iş kolunu, başvurduğunuz pozisyonun gerekliklerini araştırın. Bol bol CV örneği inceleyin kendinize notlar alın. Nasıl CV doldurulması gerektiğini, CV doldururken nelere dikkat etmeniz gerektiğini internetten araştırma yaparak bu konuda bol bol okuma yapın. Halen çalışmakta olan etrafınızdaki tecrübeli insanlara iş başvurusunda neler yapılması gerektiğini sorun, onların deneyim ve tecrübelerinden faydalanmaya çalışın, en azından onların yıllar önce yapmış olduğu hataları tekrar etmezsiniz.
2. CV hazırlarken iyi dinlenmiş bir günü seçin sakin bir ortam yaratın
CV hazırlamak zor olmasa da dikkat gerektiren bir çalışmadır. Öncelikle sakin bir günde, sakin bir ortamda, dikkatinizim tam olduğu bir zaman diliminde CV hazırlama işlemine başlayabilirsiniz. Aksi halde çok hata yapar bu hatalarınız nedeniyle dikkatsiz insan konumuna düşer daha iş görüşmesine çağrılmadan elenmiş olursunuz. CV hazırlarken yanınıza daha önce araştırma yaptığınız notları alın. CV hazırlamaya başlayın, örneklere bakın, cümle kalıplarına dikkat edin. Dikkatiniz dağıldığında ara verin, dikkatinizi yeniden toplayarak masa başına geçin.
3. Hazırladığınız CV’nizi başvuracağınız iş pozisyonuyla örtüştürün
Şunu unutmayın siz bir işyerinin bir bölümünün bir açık iş pozisyonuna başvuru yapıyorsunuz. Dolayısıyla karşınızdaki işverenin o pozisyonu dolduracak insanlara ihtiyacı var. CV’nizi hazırlarken mutlaka ve mutlaka başvuru yaptığınız iş pozisyonuyla kendinizi örtüştürecek bilgileri CV’nizde bulundurmaya gayret edin. Yeni mezunsunuz ve iş tecrübeniz yok bunu nasıl yaparsınız? Belki stajınızla örtüştürür ya da aldığınız eğitimleri, kursları, aldığınız sertifikaları, okul kulübü çalışmalarınızı, stajınızı, hatta katıldığınız seminerleri CV’nize yazarak o iş pozisyonuna uygun olduğunuzu gösterebilirsiniz
4. CV’nizde mutlaka olması gerekenlere dikkat edin
CV denince herkesin aklına gelen temel bilgiler vardır. Bu bilgiler olmadan asla iyi bir CV hazırlamış olmasınız. Bu bilgileri sıralayacak olursak şunlardır: Adınız soyadınız, iletişim bilgileriniz, mezun olduğunuz okullar. İş tecrübeleriniz. Aldığınız eğitimler, kurslar. Hobileriniz, yetenekleriniz, diğer adıyla mesleki becerileriniz. Üye olduğunuz kulüpler, STK üyelikleriniz. CV’nize bir profil fotoğraf eklemeyi unutmayın. Buradan yeni mezunlara özellikle tavsiye edeceğimiz bir nokta var. Yeni mezunlar kişisel özellikleriniz kısmına, dikkatli, karar almayı bilen, çalışkan gibi genel pozitif özellikler yazabilirsiniz.
5. CV’nize bir ön yazı eklemeyi unutmayın
Yeni mezunlara özellikle tavsiyemizdir. İş başvuru için iyi bir CV hazırladıktan sonra bu güzel CV’yi bir ön mektupla göndererek iyi bir başlangıç yapmış olurlar. Bunun için bol bol ön yazı örnekleri incelemenizi tavsiye ediyoruz. Ön yazıda 7-8 satırı geçmemeye çalışın. Önemli olan bu bir kaç satırda hangi pozisyon için başvurduğunuzu, niye bu pozisyon için uygun olduğunuzu, ve iş tanımına uygun özeliklerinizin olduğunu yazın. Aslında bunun için iş tanımını aranan kriterleri iyi okuyup bu bilgiler doğrultusunda ön yazınızı oluşturun.
Son olarak tavsiyemiz, hazırladığınız CV ve ön mektubunuzu birkaç kez kontrol edip hataları düzelttikten sonra göndermenizdir.