İş Fikri Ne Kadar Önemlidir

by Hakan Aykol

Kendi işinizi kurmak istiyorsunuz ve aklınızda çok inandığınız bir fikir var. Bu işin ilk adımı bile değil çünkü fikir hayata geçirilmedikçe bir şey ifade etmez. Ünlü bir girişimci fikir için %5 önemlidir ifadesini kullanmıştır. Ona göre ne kadar ilerlenirse o kadar bu yüzde büyüyecektir. Bir başka ünlü girişimci ise fikir için 1 sayısını kağıda yazmıştır. Fikir test edilip satışı yapılmaya başlandığından yanına bir 0 eklemiştir. Girişim haline gelip üretime geçtiğinde bir 0 daha öyle öyle ilerledikçe sıfırlar artmıştır. Buradan görüyoruz ki fikir tek başına çok şey ifade etmez. Ancak buradan asla fikir önemsizdir anlaşılmasın fikir iyi olacak ki kazandırsın ve diğer aşamalara geçilsin.

İş Fikrinizi Hayata Geçirmelisiniz

İş fikrinizi bir an önce test etmelisiniz. Çünkü sonuçlar size bazı şeyleri gösterecektir. Bunla ilgili bir prototip ve çalışma planı hazırlayarak önce tanıdıklarınıza sonra sahaya çıkara 100 – 1000 arası kişiye çalışmanızı göstermelisiniz. Hatta satış manevraları dahi yapabilmelisiniz. İlgili bir marka ya da kurum varsa onlarla dahi temasa geçerek sipariş alıp alınamayacağı konusunda fikir alışverişinde bulunabilirsiniz. Bunların hepsi iş fikrinizi geliştirecektir. Fikir ve test aşamasından sonra girişim haline gelme aşamasına geldiğinizde artık değerleme olarak bir şeyler ifade ediyorsunuzdur demektir. Bu süreçte fikir gelişmeye devam eder ve siz de aslında yeni şeyleri keşfetmiş olursunuz. Aynı süreç ekibin dahil olması ve pazarlama stratejilerinin tartışılmasıyla devam eder. İlk günden bugüne gelişen, değişme açık bir fikrin büyümesini gözlemleyebilirsiniz.

Yeni Şeylere Açık Olmalısınız

Bir fikre körü körüne bağlanmak doğru değil. İlerledikçe karşılaştıklarınız size bazı şeyleri söyleyecektir siz de bu konuda ilk etapta bazı hamleler yapabilirsiniz ama olmadığında ya da sonuç vermeyeceğini anladığınızda yeni iş fırsatlarına yönelmeniz doğru olacaktır. Tutmayacak bir iş fikrine ayırdığınız her zaman dilimi geleceğinizde çalmaktır. Girişimci için zamanın ne kadar önemli olduğundan bahsetmiştik. Bir fikir değişime ve gelişme açık olmalıdır. Bunu başaramıyorsa kendi kendini tüketen bir şeye dönüşür ve başarı sağlamaz.

Related Posts

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Yorum
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x