Referanslarınız CV bilgilerinize istinaden sizlerle ilgili bilgiler verebilecek kişileri ifade etmektedir. Referanslarınıza ekleyeceğiniz kişilerin bu durumdan haberdar olması sizler açısından avantaj sağlayacaktır. Kimleri referans gösterebileceğiniz konusunda da bilgi karmaşası yaşamamanız adına konuyu detaylandırmakta fayda var.
CV bilgilerinize ekleyeceğiniz referanslar temelde iki bölümden oluşabilir. Yeni mezunlar ve iş tecrübesi olanlar, olarak iki farklı gruptaki kişi iki farklı referans bilgisi eklemelidir. Geçmiş deneyimlerinizle ilgili bilgisi olan kişilerin referans eklenebileceğini de bu noktada hatırlatmakta fayda var.
Üniversiteden yeni mezun olduğunuzu düşündüğümüzde sizler için en iyi referans üniversitedeki hocalarınız olabilir. Derslerdeki başarılarınız gelecekteki iş başarınızı yordayabilir olduğundan bu konuda hocalarınız oldukça dikkate alınacaktır. Ayrıca üniversite eğitimi sırasında gerçekleştirdiğiniz staj deneyimlerinizi paylaştığınız danışman hocanız yine referanslara eklenebilecekler arasında sayılabilir.
Daha öncesinde iş tecrübesi olan adaylar ise referans gösterme konusunda biraz daha detay paylaşabilir. Çalıştığınız firmada ki üst amirini referans olarak gösterebilirsiniz. Bunun dışında şirket müdürünüzü de yine referanslarınıza ekleyebilirsiniz. Başvurduğunuz pozisyonla ilgili önceki iş yerinizde ki arkadaşınızı referans göstermeniz oldukça etkili olabilir.
Referanslarınızda sizlerden olumlu olarak bahsedebilecek olanları tercih etmeniz kritik öneme sahiptir. Aynı zamanda referanslarla genellikle telefonda görüşüldüğünden dolayı, telefon konuşlarında başarılı olan, kısa sürede sizler hakkında çok detay verebilecek olan kişiler sizler hakkında olumlu bir etki uyandıracaktır.
Referans olarak ekleyeceğiniz kişiler hakkında vereceğiniz bilgiler de onların kim olduğu konusunda fikirler oluşturmaktadır. Örneğin; A şirketindeki insan kaynakları müdürünü referans olarak göstereceğinizde öncelikle şirket adını yazmalısınız. Ardından da şirketteki pozisyonu hakkında bilgi vermelisiniz. Alt satıra adı ve soyadını yazdıktan sonra, öncelikli olarak şirketin sabit telefon numarasını ardından da referansınızın kişisel cep telefonu numarasını yazmalısınız. Şirket internet sitesi üzerinden kullandığı e-mail hesabı bulunuyorsa bunu da eklemeniz profesyonel bir görünüm kazandıracaktır.
Referanslarınızda dikkat etmeniz noktalara değindik. Şimdi de referans gösterirken yapılan hatalardan bahsederek, bu hataların tekrarlanmasının önüne geçmeliyiz. Referanslar, sizi çok iyi tanıyan insanlar anlamına gelmemektedir. Sizlerle aynı ortamı paylaşarak beraber iş ortamında bulunduğunuz iş arkadaşlarınızı daha çok ifade etmektedir. Bu nedenle referanslarınıza “çocukluk arkadaşı” gibi insanları yazmamalısınız.
Yukarıda belirtildiği gibi sizleri çok iyi tanıdığı için “akrabalar” da referanslar arasına eklenmemelidir. Olabildiğince herhangi bir bağınızın bulunmadığı kişileri referans göstermelisiniz. Unutmayın ki, referanslarınızın sağlıklı bir şekilde değerlendirebilmesi için akrabalarınız dışından bir seçim yapmalısınız.
Referans eklenirken yapılan hatalar arasında yer alan bir diğer unsur ise, güncel olmayan iletişim bilgileridir. Uzun süre görüşmediğiniz kişiler iletişim numaralarını değiştirmiş olabilirler. Bu nedenle referanslarınıza ekleyeceğiniz kişilerin iletişim kanalları aracılığıyla ulaşılabilir olduklarından emin olmalısınız.
Referanslarınıza ekleyecek olduğunuz kişinin sadece cep telefonu numarasınız yazmanız objektif olarak değerlendirilemeyebilir. Bu durum en çok yapılan hatalar arasında yer alır. Bu nedenle öncelikli olarak referansınızın sabit telefon numarasını, ardından da cep telefonu numarasını yazmalısınız.