YÖK formatında özgeçmiş nasıl hazırlanır?

by Berna Ak

Özgeçmiş örnekleri kişiler hakkında detayları bilgilerin verildiği yazılardır. Genellikle işe alım veya akademik süreçte talep edilmektedir. Başvuracağınız iş veya akademik kademeye özel olarak hazırlanması gereken özgeçmişler arasında YÖK formatında özgeçmiş örnekleri bulunmaktadır.

YÖK formatında özgeçmiş hazırlamak için yapılması gereken şey, YÖK internet sitesine girmek veya Buraya tıklayarak güncel YÖK özgeçmiş dosyasını indirmek olmalıdır. Dosyayı indirdiğinizde fark edeceksinizdir ki, sizlerden birçok bilgi talep edilmektedir. Bu bilgilerin kesin doğrulukla hazırlanması gerektiğini unutmamalısınız. YÖK formatındaki özgeçmişe bilgilerinizi eklerken unutmamalısınız ki, tüm sorulan sorular sizleri ilgilendirmeyebilir. Veya tüm sorulara vereceğiniz cevabınız olmayabilir. Bu durumda boş bırakabilirsiniz.

Akademik geleceğinizin şekillendirilmesi adına, YÖK formatında özgeçmiş hazırlamak zorunludur denilebilir. Çünkü birçok kurum ve kuruluş YÖK formatında özgeçmiş talep etmektedir. Peki YÖK formatında özgeçmiş içerisinde neler var, nasıl doldurulur birazda bundan bahsedelim.

Öncelikle sizlerden bazı kişisel bilgiler talep edilmektedir. Ad-soyad, adres, mail, telefon numarası gibi iletişim bilgileri de bu kısımda talep edilmektedir. Sizlere geri dönüş yapılması gereken durumlarda herhangi bir mağduriyet yaşamamak adına bu kısımdaki bilgilerin doğruluğundan ve hatasız olduğundan emin olmalısınız.

Kişisel bilgilerin istenildiğin kısmın ardından geriye kalan tüm kısımlar akademik kariyerinizle ilgilidir. Lisans, Yüksek Lisans ve Doktora bilgilerinizi yazmanız istenmektedir. Bu bilgiler eğitimlerinizin temelini oluşturmaktadır. Yaklaşık 12 ana başlık altında sorular sorulduğunu ve bunların sizlerle ilgili olan kısımlarının tamamının doldurulması gerektiğini hatırlatarak yazımıza devam edelim.

Akademik Unvanlar, kısmına mevcut durumunuzda hangi akademik ünvana sahip olduğunuzu belirtmeniz gerekmektedir.

Yönetilen Yüksek Lisans ve Doktora Tezleri, hazırlanmasın da veya takip edilmesinde katkınızın olduğu, yüksek lisans veya doktora tezleri hakkında bu kısımda bilgi talep edilmektedir. Bunun bir özgeçmiş olduğunun farkında olarak sayfalarca bilgi vermek yerine, tezlerin içeriğine girmeden direkt isimlerinin yazılması gerekmektedir.

Yayımlar, bu kısımda akademik anlamda önemli olan dergilerde yayımlanan makaleleriniz hakkında bilgi istenmektedir. Hakemli dergilerin hangileri olduğu ve makalenizin ne olduğu gibi detaylı bilgiler ise, sorunun alt başlıkları olarak düzenlenmiştir.

Projeler, katıldığınız veya başlattığınız projelerin neler olduğunu bu kısımda yazmanız gerekmektedir. Projeniz hakkında bilgi verecek olan kaynakları belirtmeniz gerektiğini unutmamalısınız.

İdari Görevler, akademik kariyerinizde idari olarak üstlendiğiniz görevlerin neler olduğunu bu kısımda yazmalısınız. Ne zaman nerede gerçekleştirdiğiniz gibi detaylar akademik özgeçmişe uygun kurallar dahilinde yazılmalıdır.

Bilimsel Kuruluşlara Üyelikler, bilimsel kuruluşlar arasında üyeliğiniz varsa bu kısımda üyeliğinizin bulunduğu kuruluşu yazmanız gerekmektedir.

Ödüller, akademik anlamda aldığınız ödülleri nerede, ne zaman ve kim tarafından verildiği bilgisi ile yazmanız gerekmektedir. Birden fazla ödül aldıysanız geçmişten günümüze doğru bir sıralama izlemeniz gerektiğini de unutmamalısınız.

Son iki yılda verilen lisans ve lisansüstü dersler, bu kısımda tablo oluşturmanız ifade etmek istediklerinizin kolayca görülmesi açısından önemlidir. Tablo yardımıyla teorik, uygulama, öğrenci sayısı gibi detayları da kolayca ifade edebilirsiniz.

YÖK Formatı Özgeçmiş indir

Related Posts

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
2 Yorum
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ayse
Ayse
7 years ago

Formatla ilgili hicbir bilgi vermemissiniz (punto, yila göre siralama, vs.). Basliklari aciklamissiniz sadece.

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x