Zorlu üniversite eğitiminin ardından genç yetenekler, kendilerine en uygun işi bulma hedefiyle arayış içinde bulunurlar. Bu arayışın başarıyla sonuçlanması kişinin yeteneklerine ve eğitime bağlıdır. Ayrıca kendisinde bulunan mevcut donanımı insan kaynakları personeline doğru olarak aktarabilmelidir ki yüzlerce aday arasından fark edilebilsin.
Yeni mezunların iş arama sürecinde sabırlı olmaları gerektiğini yazımızın hemen ilk kısımlarında belirtelim. Üniversite mezunu sayısının her geçen gün artması iş bulmanızı zorlaştırmaktadır. İşe alım sürecinde insan kaynakları personelinin tercihini sizlerden yana kullanması için, kendinizi doğru olarak ifade eden bir özgeçmiş hazırlamanız gerektiğini unutmamalısınız. Sizleri en net şekilde ifade eden özgeçmişler işe alım sürecinde avantaj sağlayacaktır.
Yeni mezunları nasıl ÖZGEÇMIŞ hazırlaması gerektiği konusunda birkaç detaydan bahsederek sizlere yardımcı olmaya çalışalım;
Bu işin eğitimini aldığınızı unutmayın:
Özgeçmiş hazırlarken ve mülakat esnasında bu işin eğitimini aldığınızı unutmayın. Hem özgeçmişinizde hem de mülakat esnasında bu noktaya vurgu yapmanızda fayda var. İşin eğitimini almış, alanında uzman kişiler işe alım sürecinde 1 adım öndedir.
Tecrübelerinizi eklemekten çekinmeyin:
Özgeçmişinizde sizleri en çok zorlayacak kısım tecrübelerinizin olduğu kısımdır. Yeni mezun olduğunuzdan dolayı muhteşem bir tecrübeye sahip olmamanız gayet doğaldır. Bu durumun panik yaratmasına izin vermeyin. özgeçmişinize üniversite eğitiminiz sırasında gerçekleştirdiğiniz staj çalışmalarınızı tecrübe olarak ekleyebilirsiniz. Sonuçta staj esnasında mesleğin inceliklerini öğrendiniz ve tecrübe edindiniz.
Mesleğinizle ilgili somut her şeyi ekleyin:
Üniversite eğitiminiz sırasında mesleğinizle ilgili sertifika, belge gibi somut örneklerden elinizde neler varsa özgeçmişinize eklemeyi unutmayın. Katıldığınız seminerler, toplantı ve forumlar özgeçmişinizi avantajlı bir konuma taşıyacak detaylar arasında yer almaktadır.
Üniversite hocalarınızdan bahsettin:
Üniversitedeki hocalarınızdan, eğitimini aldığınız bölümün iş hayatında tanınmış olanlardan bahsetmeyi unutmayın. Hocalarınızdan bahsederken bu alanda hocanızın paylaştıklarından faydalanmanın önemine vurgu yapmalısınız.
Referanslarınızı unutmayın:
İş tecrübenizin olmaması sizlerin iş hayatına başarılı bir giriş yapmasını engellemeye yetmeyecektir. Referanslar kısmı sizler hakkında bilgi verebilecek kişilerin, işe alım sürecinde kolaylık sağlamasına katkı sağlamaktadır. Referanslarınıza ekleyebilecekleriniz, üniversitedeki hocalarınız olabilir, ayrıca üniversite eğitiminiz sırasında staj gördüğünüz için staj yerinizdeki amiriniz de referanslarınız arasında yer alabilecek kişiler arasında bulunmaktadır. Unutmamalısınız ki, referanslarınıza ekleyeceğiniz kişilere önceden haber vermenizde fayda var.
Alanınız dışındaki faaliyetlerinizi ekleyin:
Alanınız dışında olan faaliyetlerinize özgeçmişlerinizde yer vermelisiniz. Kendinizi geliştiren bir birey olduğunuzu ifade eden bu detay sizlerin fark edilmesini sağlayacaktır. Örneğin; bilgisayar sertifikasına sahip olmak yada etkili iletişim sertifikasına sahip olmak sizlere avantaj sağlayacaktır. Alanınızla ilgili olmasa da kendini gerçekleştirme yolunda emin adımlarla ilerleyen bireylerin göstergeleri arasında yer almaktadır. Bu nedenle işe alım sürecinde sizlere kolaylık sağlayabilir.
Yeni mezun olduğunuz için karamsarlığa düşmeyin, hedefinize giden yolda alanınızla ilgili daha fazla bilgi toplayın. Alanında uzman bir birey olma yolunda çalışmalar gerçekleştirin. Davet edildiğiniz her mülakata katılın ve mülakat ortamının tecrübesini edinin.