Özgeçmiş’te Dikkat Edilecek Hususlar

by Berna Ak

Ön yazı çok önemlidir. Hedef pozisyona uygun kısa, net ve nezaket kurallarına uygun bir ön mektup, ön yazı hazırlamak her zaman avantaj sağlar. CV’nizi inceleyecek insanların da sizin gibi duyguları olan insanlar olduğunu unutmayın, kibar olun.

Başvuru yapmadan önce o şirketi web sitesi üzerinden tanımaya ve internet üzerinden basit bir araştırma yaparak bilgi sahibi olmaya çalışın. Başvurduğunuz şirkete neler katabileceğinizi, neden o pozisyonda başarılı olacağınızı belirtin. Her işi yapan insan konumuna düşmeyin. İşe ihtiyacınız olsa da kariyer hedeflerinizden sapmayın. Başarılı olmayacağınız ya da sevmediğiniz işleri iş olsun diye kabul etmeyin veya bu işlere başvurup mutsuz olmayın.

Özgeçmişlerinizde negatif olabilecek bilgilere yer vermeyin. İşle, pozisyonla ilgili olmayan bilgileri CV’nizde tutmayın, abartıdan uzak durup, pozisyona odaklı yalın ve anlaşılır bir CV hazırlayın. CV fotoğrafınız özenli olsun, vesikalık, abartısız temiz, fanteziden uzak bir fotoğraf kullanın. Fotoğrafınız son yıl içinde çekilmiş olsun sizi olduğunuzdan büyük veya olduğunuzdan küçük göstermesin. CV fotoğrafınız özenli olsun, vesikalık, abartısız temiz, fanteziden uzak bir fotoğraf kullanın. Fotoğrafınız son yıl içinde çekilmiş olsun sizi olduğunuzdan büyük veya olduğunuzdan küçük göstermesin.

İletişim bilgilerinizi kontrol edin, yanlışlık olmasın, CV’nizden size ulaşılabilsin. Absürt, tuhaf mail adresleri kullanmamaya özen gösterin. İşe başvuracağınız kuruma yakın diye kendi ikametiniz dışında adres vermeyin.

Özgeçmişinizde başarılarınıza, ödüllerinize yer verin ama bu başarıların ne kadar başarı veya CV’ye yazılacak kadar değerli olduğunu tekrar düşünün, ödülleriniz için de aynı şeyler geçerli, aksi takdirde megaloman algısı verirsiniz.

Aldığınız sertifikaları, gittiğiniz kursları, eğitimleri başvurduğunuz iş pozisyonuna göre yazıp yazmamaya karar vermelisiniz. CV’niz kalabalık gözüksün diye gelişi güzel her kursu, eğitimi, sertifikayı CV’nize yazmayın.

Kolay erişebileceğiniz yerlerde ön mektubunuz ve CV’nizi bulundurun, mobil telefonunuzdan CV’nize ulaşabilin. Gönderi yaptıktan sonra hangi firmaya, ne zaman gönderdiğinizin kayıtlarını tutun.

Özgeçmişinizde vereceğiniz referanslar çok önemlidir. Alakasız referanslar vermemeye özen gösterin. Size olumlu referans vermeyecek kişileri, referans olsun diye CV’nize yazmayın, kurumların referans kontrolü için referanslarınızı arayacağını bilin.

CV’nizi çok uzun ya da çok kısa tutmayın, CV’nizi birkaç kez kontrol ederek başvurduğunuz pozisyona uygun olmayan bilgilerini ayıklayın. CV’niz A4 kağıdı ebadında eğer online ise Word veya PDF formatında olsun.

Özgeçmişinizi Türkiye’de yaygın kullanılan yazı karakterleri ve uygun punto büyüklüğünde hazırlayın. Bu konuda bizim size tavsiyemiz “Arial” yazı karakteri 11 punto büyüklüğü, “New Times Roman” 12 punto karakter büyüklüğü olacaktır.

Özgeçmişinizi oluşturduktan sonra bir arkadaşınıza gösterip yanlış veya imla hatası varsa düzeltin. Arkadaşınızın fikrini alın.

Başvurduğunuz iş pozisyonuyla CV’nizin örtüşüp örtüşmediğine dikkat edin. İşe uygun nitelikleriniz varsa onları CV’nizde ön plana çıkarmaya çalışın.  İşe uygun bir CV için daha çok CV örneği inceleyip trendleri takip edin.

Related Posts

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x