CV türleri hangi işe hangi pozisyona başvuracağınıza göre değişen iş başvuru formlarıdır. İş hayatında işe başvuru için birçok CV formatı vardır. Buna rağmen siz ben faklıyım diyerek alternatif bir CV tarzı da geliştirebilirsiniz fakat sonuçları ne kadar verimli olabilir bilemiyoruz. Bu bahsettiğimiz alternatif ve özel CV’lerin genellikle yaratıcı endüstri ve sanat alanında çalışanlar tarafından kullanılmasını tavsiye ediyoruz. İşte belli başlı bazı CV türleri :
Fonksiyonel CV – İşlevsel CV Türü
Türkiye’de yaygın olarak kullanılmasa da aynı sektörde çalışmış, bu sektörde iş hayatını devam ettirmek isteyen kişilerin tercih etmesi gerek bir CV türüdür. Uzmanlığınıza, sektör tecrübenize güveniyorsanız bu CV türü tam size göredir. Bu tür CV’lerde iş tecrübeleri uzmanlık alanları altında toplanarak oluşturulur. Bu formatı kullanıyorsanız, becerilerinizi ve başarılarınızı ön plana çıkaracaksınız. Fonksiyonel-İşlevsel CV türünde tecrübe ve sektör ön plandadır.
- Kişisel Bilgiler/Profil
- İş deneyimlerinizi uygun başlıklar altında sınıflandırmalısınız
- İş Deneyimi: Ters kronolojik sıra ile çalıştığınız iş yerlerini ve pozisyonları kısaca listeleyin.
- Eğitimleriniz/Sertifikalar
- Eğitim Bilgileriniz
- Becerileriniz/İlgi Alanlarınız
- Referanslar
Bileşik CV Türü
Bileşik CV türü, Fonksiyonel CV’ye çok benzerlik gösterir, farkı CV’ye kısa iş tecrübelerinin de eklenmiş olmasıdır. Hedefine odaklanmış insanların CV’sidir. Siz bu tür CV’de başvurduğunuz pozisyonda edindiğiniz bilgi ve deneyiminizi nasıl kullanacağınızı açıklarsınız. Bileşik CV türü, fonksiyonel-işlevsel CV’ye çok benzerlikler gösterir. Bileşik CV türünde sektör başarınız ve maharetiniz, beceriniz öndedir.
- Kişisel Bilgiler/Profil
- İş deneyimlerinizi uygun başlıklar altında sınıflandırmalısınız
- İş Deneyimi: Ters kronolojik sıra ile çalıştığınız iş yerlerini ve pozisyonları kısaca listeleyin.
- Eğitimleriniz/Sertifikalar
- Eğitim Bilgileriniz
- Becerileriniz/İlgi Alanlarınız
- Referanslar
Kronolojik CV- Zaman sıralı CV – Klasik CV Türü
En yaygın, hazırlaması en kolay, en klişe ve geçerli bir CV türüdür. Ülkemizde çok yaygın olarak her kesim ve her sektörde kullanılan CV türüdür. CV formu dolduran kişi aldığı tüm eğitimi ve iş tecrübelerini, en son iş tecrübesini ters kronoloji ile hazırlar. Hazırlaması kolaydır. Eğer, sizin iş hayatınızda boşluğunuz varsa bu CV’de dikkat çeker.
- Kişisel Bilgiler
- Kariyer Hedefi/ Profil
- Eğitim Bilgileri
- İş/Staj Deneyimi
- Eğitimler/Seminerler
- Beceriler
- Aktiviteler/Üyelikler/İlgi Alanları
- Referanslar
Performans CV Türü
Profesyonellerin tercih etmesi gereken bir CV türüdür. Performans CV kariyerinizdeki gelişimi ortaya çıkarabileceğiniz bir öz geçmiş türüdür. Fonksiyonel CV’ye çok benzer. Deneyim ve sektör öndedir.
- Kişisel Bilgileriniz/Profil
- Önemli Başarılarınız: Çalışma hayatınızdaki önemli başarıları ön plana çıkarabileceğiniz bir alt başlık olarak ekleyebilirsiniz.
- İş Deneyiminiz: Sorumluluklarınızı listeleyin ve önemli başarılarınızı vurgulayın. Buraya sıradan işler başarı diye yazılmalıdır.
- Eğitimleriniz/Sertifikalarınız
- Eğitim Bilgileriniz
- Becerileriniz/İlgi Alanlarınız
- Referanslarınız
Hedefe Yönelik CV Türü
Hedefe yönelik CV türü kişisel yeteneklerinizi, deneyimlerinizi, becerilerinizi ön plana çıkaracağınız bir CV türüdür. Yeteneklerinizin ve deneyimlerinizin altını kalın çizgilerle çizmiş olursunuz. Fonksiyonel CV-İşlevsel CV’den farkı, kariyer hedefinin belirlenmiş olmasıdır. Bu CV türü alanında uzmanlık, tecrübe, yetenek, deneyim ister.
- Kişisel Bilgileriniz/Profil
- Yetkinlikler: Bugüne kadar yaptığınız işlerden derlediğiniz beceri ve yetkinliklerinizin başvurduğunuz pozisyona uygun olanlarını listelemelisiniz.
- Başarılarınız: Çalışırken ulaştığınız başarıları kısaca listelemelisiniz.
- Deneyiminiz: Kısaca hangi tarihler arasında, hangi firmada, hangi pozisyonda çalıştığınızı listelemelisiniz.
- Eğitim Bilgileri
- Becerileriniz/Diğer Bilgileriniz
- Referanslar
Alternatif CV Türü
Yaratıcı endüstri ve sanat alanında çalışanlar için uygun bir CV türüdür. Alternatif CV, çok dikkatli kullanılması gereken bir CV türüdür. Adı üstünde standart bir formatı yoktur, diğer türlere alternatiftir. Yaratıcılık gerektiren medya, tasarım, sanat, PR, moda, ajans hizmetleri gibi işlerde çalışacak sektör insanları için uygundur. Hayal gücü öne çıkar.
Alternatif CV türünde hayal gücü ve yaratıcılık önemlidir.
Akademik CV Türü
Kronoloji CV türüne yakındır. Akademik CV, akademik dünyaya ilişkin bilgilerin kullanılarak oluşturulduğu bir CV türüdür. Üniversitelerdeki, enstitülerdeki eğitmenler, akademisyenler, araştırma görevlilerinin kullandığı CV türüdür. Projeler, yayınlar, dersler, uluslararası iş birliktelikleri, yapılan akademik ve idari görevler gibi o alanla ilgili bilgilerin yer aldığı bir CV türüdür.
- Akademisyenin Kişisel Bilgileri/ Profil
- Görev Yaptığı Üniversite/Fakülte/Branş
- Yer aldığınız Projeler
- Akademik ve İdari Görevleriniz
- Yayınlarınız
- Verdiği Dersler
- Üye olduğunuz Kurumlar
Europass CV Türü
Europass sisteminin kapsamında beş belge bulunuyor. Bu belgelerden biri Europass CV, başka bir Avrupa ülkesinde kazanılan bilgi ve becerileri kayıt altına alan belgedir. Avrupa Birliği ve aday ülkelerle EFTA ülkelerinde yaygınlaşmaktadır. Europass, Sunduğu standart formatla Avrupa’da bir işe veya okula başvurmak isteyenlerin hayatını kolaylaştıran Europass’ın kullanımı Türkiye’de giderek yaygınlaşıyor.