CV’ler iş hayatının vazgeçilmez birer parçasıdırlar. Kişiler iş ararken, kurumlar çalışan ararken kullanılan CV kelimesi dilimizde “Curriculum Vitae” kelimesinin baş harflerinin kısaltmasından oluşmuştur. Curriculum-Yaşam Vitae-Özet demektir. Kısaca iş yaşamı özetimizdir. İlk bakışta bizim kim oluğumuzu gösteren bir belgedir. Tükçe tanımıyla CV “Özgeçmiş” demektir. O iş başvurularımızın vazgeçilmez unsurudur. İş biyografimiz olan CV kelimesi günlük hayatta sık kullanılsa da CV henüz TDK sözlüğüne girememiştir. Ülkemizde hem CV hem de Özgeçmiş sözcüğü genel kabul görmüş olup her ikisi de kullanılmaktadır.
CV hazırlarken dikkatli olunması gereken hususlar
CV’nizi hazırlarken itinalı olun. Eksik bilgi vermeyin, iletişim bilgileriniz, kişisel bilgileriniz, eğitim bilgileriniz detaylı olsun, deneyimlerimizi sizi öne çıkaracak şekilde yazın. CV’lerin birçok türü vardır. Öncelikle hangi tür CV hazırlamak istediğinize karar verin. CV’leriniz kişisel bilgi içerdiğinden özenli hazırlanmalı, gereksiz bilgiden, abartıdan, ağdalı kelimelerden uzak, net ifadelerle yazılmalıdır. Hazırladığınız CV’lerin amaca uygun, sade, anlaşılır, yaratıcı ve başvurduğunuz pozisyonun gerekliliklerine uyup uymadığını kontrol edin. CV’niz bir hedefiniz olduğunu ve hedef odaklı bir insan olduğunuz izlenimini vermelidir. Her iş başvurusunda aynı CV’yi kullanmak doğru değildir. Her işin, her pozisyonun bir gerekliliği vardır. Buna uygun davranmanız beklenir. CV’nizle başvuracağınız şirketi iyice araştırın, başvuracağınız pozisyonun gerekliliklerini öğrenin. Tüm bu araştırmalar ve çalışmaların ardından CV hazırlamaya başlayabilirsiniz. Asla araştırma yapmadan iş başvurusu yapmayın, CV hazırlamayın. Bunu iş dünyasında dikkat edilmesi gereken temel iş kurallarından biri olarak görün.
CV’niz sizin aynanızdır ona zaman ayırın
Araştırma yapmadan, çalakalem, üstünkörü CV hazırlamak doğru değildir. CV hazırlamak için en doğru zamanı ayırın. CV’nizde sizden beklenen her ayrıntı olsun. Hangi tür CV çeşidi, hangi formatta CV hazırlayacağınıza iyi karar verir. Deneyimli biriyseniz, sektörde devam etmek istiyorsanız, yeni mezun insanlar gibi klasik CV hazırlamayın, sizin deneyiminize, uzmanlığınıza yakışmaz. CV’nizi gereksiz detaylardan uzak tutun. Ne bir eksik ne bir fazla, CV’niz sizin ne kadar özenli bir insan oluğunuz algısını oluştursun, abartılı ifadelerden uzak durun. Asla amatör duruma düşmeyin. Sürekli CV hazırlıyor bir türlü iş görüşmesine davet edilmiyorsanız, hazırladığınız CV’leri tekrar gözden geçirin, bir yerlerde yanlışlık yapıyor olmalısınız.
CV’niz iş görüşmesine çağrılacak kadar size faydalı olduysa da yanlış referanslar vererek o ihtiyacınız olan işi kaçırmanız mümkündür. Lütfen CV’nize yazacağınız referansları iki kez düşünün. Her şirket mutlaka referans kontrolü yapar. Referans vereceğiniz kişilerin bilgilerinin doğru ve ulaşılabilir olması önemlidir. Size referans olmayacak, hakkınızda olumlu görüş belirtmeyecek insanları asla özgeçmişinize yazmayın. CV’niz önemlidir, özenli bir CV için CV oluşturduktan sonra birkaç kez kontrol edin, imla hataları, kelime düşüklükleri, anlam kaymaları gibi dilbilgisi gerekliliklerine dikkat ediniz. CV’niz çok özel kişisel bilgiler barındırdığından CV’nize gizlilik şerhi koydurabilirsiniz. Örneğin çalıştığınız şirketin CV’nizi görmesini rahatlıkla engelleyebilirsiniz.