CV Hazırlamada Tarih Sırası Nasıl Olmalı?

by Berna Ak

CV hazırlarken dikkat edilecek en önemli hususlardan biri CV türünü doğru seçmektir. Çünkü her CV’nin kendine has özellikleri vardır. CV hazırlamada tarihler CV türlerine göre değişiklik gösterebilmektedir.

CV hazırlarken iş tecrübelerinizi, çalıştığınız kurumları, mezun olduğunuz okulları, aldığınız eğitimleri, kursları, sertifikaları yazarken tarih vermeniz gerekir. Bu tarihleri verirken CV türlerine göre tarih verilmelidir. Peki, nedir bu CV türleri? Sıralayacak olursak CV türleri: İşlevsel-Fonsiyonel CV, Bileşik CV, Kronolojik CV,  Performans CV,  Hedef Bazlı CV,  Alternatif CV, Akademik CV, Europass CV şeklinde sayabiliriz.  Bu CV türlerinde tarih sıralamaları nasıldır?

İşlevsel-Fonksiyonel CV’de tarih sırası

Bu CV türü tüm dünyada tecrübe sahibi profesyonellerin yaygın olarak kullandığı bir CV türüdür. Çünkü iş başvurularında avantaj sağlayan bir özgeçmiş türüdür. Fonksiyonel-İşlevsel CV kolaylıkla oluşturulabilir. Kariyer özetinin hemen ardından, iş tecrübesi sıralanır. Bu CV türünde tarih sırası nasıldır? İşlevsel CV’de tarih sırasından ziyade tecrübe ve sektör deneyimi önemli olduğu için, tarihler değil iş deneyimi daha öndedir. Bu yüzden tarihler karışık yazılabilir. Örneğin en son 1 yıllık deneyiminiz olan bir işyerini yazmaktansa daha önce çalıştığınız 5 yıllık bir iş yerini yazabilirsiniz. Eğitim, kurs ve sertifika bilgileriniz sondan başa doğru olmalıdır.

Bileşik CV’de tarih sırası

Bu CV türünü hazırlayacak kişiler, başarı ve becerilerin ön plana çıktığı bir CV hazırlamalıdırlar. Bileşik CV, İşlevsel CV’ye benzer özellikler gösterir. CV hazırlanırken kısa iş tecrübeleri de eklenir. Bu tip bir CV hazırlarsanız dikkat etmeniz gereken husus, tarih sıralamasından ziyade, iş tecrübeleridir, dolayısıyla en önemli gördüğünüz, en başarılı olduğunuz kurumları, uzmanlıklarından başlayıp devam edersiniz. Tarih sıralaması öncelikli değildir, önemli olan uzmanlıktır. Eğitim bilgileriniz, kurs ve sertifika bilgileriniz sondan başa doğru tarihlendirilir.

Kronolojik CV-  Zaman sıralı CV’de tarih sırası

Bu CV türü kolay hazırlanabilir ve yaygın olarak her kesim ve her sektörde kullanılan bir CV çeşididir. Kronolojik CV hazırlanırken özellikle dikkat edilmesi gereken husus CV formu doldurulurken ters kronoloji takip etmelidir. Yani son çalıştığınız iş yerinden başlayıp geriye doğru gidersiniz. Bu tür bir CV hazırlamanın en büyük dezavantajı, daha önce çalıştığınız tüm işleri ve alanları detaylı bir şekilde tarihleriyle gösterilmesidir. Böylelikle CV’nizi inceleyen kişi, genel olarak sizin geçmişinize doğru hızla yolculuk eder ve sizinle ilgili bilgileri kolayca değerlendirir. Bu tür CV hazırlayacak olan kişilerin iş hayatında uzun süren boşluğu varsa hemen dikkat çekecektir. Bu boşlukları izah etmeye hazır olunmalıdır. Eğitim bilgileriniz, kurs, seminer, sertifika bilgileriniz kronolojiktir.

Performans CV tarih sırası

Bu CV türü, deneyimli, bir işte ustalaşmış, sektör tecrübesi olan kişilerin hazırlaması gereken bir Cv türüdür. Performans CV’de tarih sıralaması yapılırken öncelikle, deneyim, uzmanlık, alan bilgisi ile ilgili işyerleri öne çıkar, tarih sıralaması önemli değildir. Örneğin son çalıştığınız iş yerindeki 2 yıllık kariyeriniz yerine daha önce çalıştığınız ve ustalaştığınız 5 yıl deneyimli olduğunuz eski işyerinizi ilk sırada yazmanız gerekir. Bu tip bir CV kariyerinizdeki gelişimi ortaya çıkarabileceğiniz bir özgeçmiş türüdür. Bu CV’yi deneyimli değilseniz hazırlamayınız. İçerik ve tarihleme olarak da Fonksiyonel CV’ye çok benzerlik gösterir. Eğitim bilgileriniz, kurs ve sertifika bilgileriniz sondan başa doğrudur.

Hedefe Yönelik CV türünde tarih sırası

Kariyer hedefi olanların, uzmanların, profesyonellerin, sektör deneyimlilerin hazırlayacağı diğer bir CV türü Hedefe Yönelik CV türüdür. Burada kronolojinin önemi yoktur, önemli olan profesyonelliğinizi ortaya çıkarmaktır. Bir alanda deneyimli olduğunuzu düşünüyorsanız, Hedefe Yönelik CV tam size göre. Kişisel yeteneklerinizi, deneyimlerinizi, becerilerinizi ortaya koyacağınız bir CV türüdür. İş tecrübelerinizi tarihe göre değil, uzmanlığa göre sıralamanız gerekir. Eğitim bilgileriniz, kurs bilgileriniz, sertifika bilgileriniz kronolojiktir.

Alternatif CV türü tarih sırası

Çok dikkatli kullanılması gereken bir CV türüdür. Tarih sıralaması kronolojik olabilir, hatta olmayabilir. Bu sizin göstereceğiniz örnek çalışmaların tarihlerine göre değişir. Eğer her çalıştığınız işyerinden birer önemli örnek gösterirseniz ters kronoloji tarihleme için uygundur. Aksi halde karışık olarak da seçtiğiniz eserlere bağlı olarak tarihleme yapabilirseniz. Bu tip bir CV, yaratıcılık gerektiren tasarım, sanat, moda, reklamcılık ve ajans hizmetleri gibi işlerde çalışacak kişilerce hazırlanabilir.  Yine burada da eğitim bilgileriniz, seminer, kurs, sertifika bilgileriniz ters kronoloji takip etmelidir.

Akademik CV türü tarih sırası

Bu CV türü üniversite, yüksekokul, araştırma merkezi gibi bilimsel alanlarda çalışmak isteyen kişilerin veya daha önce bu alanda çalışmış kişilerin hazırlayacağı özgeçmiş türüdür. Bu CV türünün Kronolojik ve Klasik CV’ den tek farklı yanı akademik dünyayı hedeflemesidir. Bu CV türünde tarihleme yapılırken, bilimsel çalışmalar, akademik ve idari görevler, yayınlanmış yazılar, üye olunan kurumlar, çalışılan projeler ters kronolojiye göre düzenlenir. Aynı şekilde tarih verilirken projeler, yayınlanmış makaleler, tezler, kitaplar ters kronolojiyi takip eder.

Europass CV türü tarih sırası

Son yıllarda AB dolayısıyla yaygın kullanılmaya başlanan standart bir formattır. Bu CV türü 2004 yılından bu yana kullanılmaktadır. Avrupa Birliği projesi sonucu ortaya çıkmıştır. Avrupa Birliği ve birliğe aday ülkelerde kullanımı yaygınlaşmaktadır. Standart format özelliğiyle Avrupa’da bir işe veya okula başvurmak isteyenlerin hayatını kolaylaştırır. Ülkemizde de giderek yaygınlaşmaktadır. Bu tip bir CV hazırlanırken tarihleme ters kronoloji şeklindedir. Eğitim bilgileri, kurs, seminer, sertifika bilgileri de aynı şekilde sondan başa doğru tarihlendirilmektedir.

Related Posts

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x