CV Hazırlama İpuçları

by Berna Ak

CV Hazırlama İpuçları

CV hazırlamak iş dünyasına adım atmanın, iş hayatında bulunmanın ilk aşamasıdır. Siz iş hayatına adım atmaya hazırlanırken yol gösterici olacağını düşündüğümüz bazı ipuçlarını sizinle paylaşmak istedik. CV size bir iş bulma aracıdır. İş bulmanızı sağlayacak bir araç için maksimum özeni göstermeniz gerekir.  Öncelikle CV hazırlamak için en doğru zamanı seçin. CV’nizi hazırlarken ona özen gösterin.

  • CV’nizi hazırlamadan önce iyi bir araştırma yapın. Yeteneklerinizi, becerilerinizi, yapabileceklerinizi düşünün, başvurduğunuz pozisyonla ilgili araştırma yapın, işe başvurduğunuz şirketi araştırın.
  • Sizi işe almak isteyen işveren temsilcisi, CV’nizin birkaç dakikalık bir gözden geçirme esnasında dikkat çekip çekmeyeceğine karar verir. Başvurunuzu pozisyona tamamen uyumlu hale getirmelisiniz. İyi bir CV kısa olmalıdır. Eğitiminiz ve deneyiminiz ne kadar ayrıntılı olursa olsun, CV’niz 2 sayfa A4 kâğıdını aşmamalıdır.
  • CV’niz çok uzun ya da çok kısa olmasın. Uzun cümlelerden kaçının kısa ve net olun. Eğitiminiz ve iş deneyiminiz ile ilgili yönlerinize odaklanın. Başarılarınızı, deneyimlerinizi belirtin. CV’nizi daima güncel tutmaya özen gösterin.
  • CV’nizde avantajlarınızı öne çıkarın. Ters piramit tekniğini araştırın, en önemli bilgileri daima öne yazın. İmla, yazım ve noktalama işaretlerine azami dikkat gösterin, CV’nizi birkaç kez gözden geçirin.
  • İletişim bilgilerinizi kontrol edin, burada yapacağınız hataların telafisi yok. Mail adresiniz gülünç veya çok dikkat çekici olmasın. Her zaman için telefonda da kodlaması kolay bir e-mail adresi kullanmalısınız.
  • CV’nize ön mektup ya da iş mektubu dediğimiz notu eklemeyi unutmayın, bu sayede aynı pozisyona başvuran yüzlerce CV içinden öne çıkabilirsiniz. Ön mektuplarınız amaca uygun, kısa ve net olsun, kibar olmaya dikkat edin.
  • CV’nizi hazırlarken yaygın kullanılan yazı karakteri ve puntoları kullanın. CV’nizin altını üstünü çizmeyin, çok fazla italik karakter kullanmayın, CV’niz çok faklı yazı karakteri ve renkli yazı karakterlerinden oluşmasın.
  • Hobilerinizi, meraklarınızı, kurum üyeliklerinizi de başvurduğunuz pozisyona göre kullanıp kullanmamaya dikkat edebilirsiniz. Bazı hobileriniz bazı pozisyonlar işe alınmama sebebi olabilir. Her işe başvurduğunuzda aynı CV’yi aynı şekilde kullanmayın.
  • CV’nizdeki bilgilerin doğruluğu tek taraflı olarak sizin tarafınızdan garanti edilir, verdiğiniz bilgilere işveren güvenir, kurumları asla yanıltmaya çalışmayın, işe başlasanız dahi hukuki sonuçları olan problemlerle karşılaşabilirsiniz.

Related Posts

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x