İş dünyasına etkili bir adım atmak isteyenler, etkili bir CV hazırlayarak bu amaçlarına ulaşabilirler. CV’nin sizi tanıtma oranı ne kadar yüksek ise iş dünyasına adım atma imkanınızda o denli yüksektir. Peki etkili CV nasıl hazırlanır, bu konuda detaylı bilgileri sizlerle paylaşarak yazımıza devam edelim.
Kişisel Bilgilerinizi Unutmayın:
Etkili CV hazırlamanın ilk aşamasında kişisel bilgiler bulunur. Bu bilgiler sizler hakkında fikir verecek doğru bilgilerden oluşmalıdır. Adınız, soyadınız ve iletişim bilgilerinizin bulunduğu bu kategori, gerek sizlere geri dönüş yapılması açısından gerekse de etkili CV hazırlama açısından oldukça önemlidir.
Eğitim Bilgilerinizi Ekleyin:
Etkili CV hazırlamanın belki de en önemli aşaması eğitim bilgilerinizin bulunduğu kısımdır. Çünkü işe alım sürecinde insan kaynakları personelleri, alanında uzman kişilerle çalışmak isterler. Eğitim bilgilerinizi bu doğrultuda doğru ve güncel olarak yazmanız gerekmektedir. İlkokul ve ortaokul bilgilerinizi CV’lerinizde yazmanıza gerek yoktur. Fakat lise ve üniversite bilgileriniz mutlaka bulunmalıdır. Bu bilgileri yazarken hiyerarşik sıralamaya göre, hazırlamaya özen göstermelisiniz. Yani önce lise eğitiminizi, ardından üniversite eğitiminizi son olarak da yüksek lisans ve doktora eğitimlerinizi eklemeniz gerekmektedir.
Beceri ve Sertifikalar:
Eğitim bilgilerinizin ardından yeni bir kategori oluşturmanızda fayda vardır. Bu kategoriye becerilerinizi ve sertifikalarınızı yazarak sizler hakkında detaylı bilgiye ulaşılmasını sağlayabilirsiniz. Becerilerinizi yazarken dikkat etmeniz nokta geniş zaman kullanarak yazmanız gerektiğidir. Bunu bir örnekle somutlaştırmamız gerekirse, “hızlı öğrenirdim” gibi bir ifade yerine “hızlı öğrenebilirim” gibi ifadeyi tercih etmenizde fayda vardır. Sertifikalarınızı eklerken de sertifikalarınızı aldığınız kurumu, tarihi ve varsa derecenizi eklemeyi unutmamalısınız. Sertifikalar sizleri aynı kriterlere sahip adaylar arasından bir adım öne geçirecektir.
Tecrübeleriniz:
Sıradaki kategori tecrübeleriniz olabilir. İş dünyasına katkılarınızı bu kategori altında yazmanız oldukça uygundur. Daha önce çalıştığınız kurumları ve bu kurumlardaki pozisyonlarınızı yazarak sizler hakkında bilgilere ulaşılmasını kolaylaştırabilirsiniz. Bunu yaparken izlemeniz gereken sıra, işe giriş tarihlerinize göre en uzak olandan en yakın olana doğru bir sıralama izlemenizdir. Bu sıralamayı sağladıktan sonra iş yerinizi, pozisyonunuzu, işe giriş ve çıkış tarihinizi ve son olarak da işten ayrılma sebebinizi yazmalısınız. İşten ayrılma sebebinizi yazarken uzun cümleler kurmak yerine, “sözleşme sonu”, “düşük ücret” veya “monotonlaşan iş” gibi kısa ve öz açıklama yazmanız yeterli olacaktır.
Referanslarınız:
CV’nizin son kısmına referanslarınızı ekleyebilirsiniz. Sizler hakkında bilgiler verebilecek ve iş dünyası tarafından güvenilir olarak kabul edilen kişileri referanslarınıza ekleyebilirsiniz. Akrabalarınızı veya arkadaşlarınızı referanslarınıza eklememeniz gerektiğini unutmamalısınız. Sizlerle benzer pozisyonda çalışan kişileri veya önceki çalıştığınız yerdeki amirlerinizi referans olarak ekleyebilirsiniz. Sizler hakkında telefonda detaylı bilgiler verebilecek bu kişileri referanslarınıza eklemeden önce onlara bilgi vermeniz gerektiğini unutmamalısınız. Ayrıca telefonlarının sürekli açık olduğundan ve her an ulaşılabilir olduklarından emin olmalısınız.
Bütün bu bilgiler çerçevesinde sizler için cvlogin.com u sizlerin beğenisine sunduk. CV hazırlarken internet saatlerce CV örnekleri aramadan hızlıca cvlogin üzerinden CV’nizi oluşturup PDF olarak çıktısını alabilirsiniz. Oluşturduğunuz CV ister PDF olarak yollayabilir isterseniz de online bir CV olarak başvurunuzda kullanabilirsiniz.