Çok istediğiniz işe alınabilmeniz için yaşamanız gereken stresli bir süreç, mülakatlar! Bu aşamada yaşanan heyecan, kimi zaman başarılı geçebilecek bir mülakatın başarısız olmasına bile yol açabilir. Mülakat heyecanını yenmek ve rahat bir mülakat geçirebilmek bu nedenle oldukça önemli.
Peki, bu heyecanla nasıl baş edilir?
Hazırlıklı olun
Mülakat stresi büyük ölçüde hazırlıksız olmaktan ve güvensiz hissetmekten kaynaklanır. Bu nedenle, başvurduğunuz ve mülakat gerçekleştireceğiniz pozisyon için uygun yeterliliklere ve becerilere sahip olduğunuzdan emin olun. Eğer geliştirmeniz gereken bir yönünüz varsa bunun için çaba harcayın ve mülakatı gerçekleştirenlerin karşısına hazırlıklı bir şekilde çıkın. CV’nize ekledikleriniz hakkında sorulan sorulara cevap verebilmeli ve kendinizi doğru şekilde ifade edebilmelisiniz.
Mülakattan önce mülakat yerinde olmaya özen gösterin
Zamanlamanızı da iyi ayarlamalısınız. Mülakat yapılacak yere önceden gidip, ortama ısınmalı ve sakinleşmek için zaman kazanmalısınız. Böylece mülakat yapılacak yer size ilk gördüğünüzdeki gibi yabancı gelmeyecek ve kendinizi daha rahat hissedeceksiniz.
Mülakat anını prova edin
Mülakata girmeden önce, sorulabilecek sorular ya da mülakat günü karşılaşabileceğiniz değerlendirme araçları konusunda provalar yapın. Böylece, sorulara daha hızlı ve güzel cevaplar verebilir ve karşınızdaki kişileri etkileyerek işe alınmaya bir adım daha yaklaşabilirsiniz.
Rahatlama egzersizleri yapın
Mülakat öncesi yapacağınız rahatlama egzersizleri ile kendinizi sakinleştirebilir ve konsantrasyonunuzun dağılmamasını sağlayabilirsiniz. Bunun için dik bir şekilde durup yavaş yavaş nefes alıp verin. Bu rahatlama egzersizlerini yaparken kollarınızı ve bacaklarınızı da rahat bir konumda tutun. İçinizden bunun sadece bir iş görüşmesi olduğunu ve olumlu geçmesi için elinizden geleni yaptığınızı söyleyin.
Başarılı ve başarısız mülakat örneklerini inceleyin ya da uzmanlardan destek alın
Mülakat deneyimi yaşamak, gireceğiniz mülakatlarda daha rahat hissetmenizi sağlar. Ancak, çok sayıda mülakata katılma şansınız olmadıysa, internetten kolayca iyi ve kötü mülakat örneklerini inceleyebilir ve karşılaşacağınız şeyler konusunda daha derinlemesine fikir sahibi olabilirsiniz. Bu konuda, uzmanlardan da destek alabilir ve başarılı bir mülakat gerçekleştirmek için gerekenleri öğrenebilirsiniz. İmkanınız varsa, uzman bir kişi ile mülakat örneği gerçekleştirin ve sonrasında mutlaka geribildirim alın.
Mülakat aşamasına gelebilmek için CV’nizin kalitesi de çok önemlidir. Size uygun bir CV taslağına ulaşmak isterseniz Cvlogin.com’da alternatiflere göz atabilirsiniz.