İş başvurunuzda sizler hakkında detaylı bilgiler sunan Özgeçmiş’ler hazırlanırken dikkat edilmesi gereken birçok nokta bulunur. Sizler hakkında hedefe giden yolda en doğru mesajları ileten bir Özgeçmiş kuşkusuz insan kaynakları personelleri tarafından da dikkat çekici olarak işaretlenecektir. Özgeçmiş hazırlarken dikkat etmeniz gereken bazı püf noktalar:
Özgeçmiş Tasarımı
Özgeçmiş hazırlarken tasarımın sade ve yenilikçi olmasına dikkat etmelisiniz. Karmaşık tasarıma sahip Özgeçmiş örnekleri, insan kaynakları personelleri tarafından yeterince zaman olmadığından atlanabilir. Sizlerle ilgili önemli bilgilerin gözden geçirme olarak atlanarak incelenmesi sizler hakkında fikir oluşturulmasında zorluk yaşanmasına neden olacaktır. Bu nedenle sade bir tasarımla neyin, nerede olduğunun açıkça belirlenmesi gereklidir.
Özgeçmiş Uzunluğu
Özgeçmiş hazırlarken sizleri en doğru şekilde ifade etmesine dikkat edilmelidir. Kendinizi tüm detaylarla anlatırken hazırladığınız sayfalar dolusu Özgeçmiş örneğiniz muhtemelen insan kaynakları tarafından abartılı bulunacaktır. Bunun sebebi, Özgeçmiş’nizin incelenirken birkaç dakikalık zaman dilimine tabi olmasıdır. Sayfalarca hazırlanan metinler incelenmesi mümkün olmayan Özgeçmiş’ler olarak değerlendirilmektedir. Bu nedenle kısa ve öz bilgiler vermeye dikkat edin.
Tavsiye edilen Özgeçmiş uzunluğu 200 kelimeden çok, 300 kelimeden az olarak hazırlananlardır. Ortalama yarım sayfaya tekabül eden bu aralık, kendinizi doğru oranda tanıtmanız adına oldukça yeterli uzunluktadır.
Özgeçmiş de Ana Başlıklar
Özgeçmiş hazırlarken, “eğitim durumu, kişisel bilgiler, referanslar” gibi birçok kategoriye yer vermelisiniz. Bu kategorilere yer verirken hangisinin nerede olduğunun açıkça bulunması gerektiğini unutmamalısınız. İnsan kaynakları personelleri Özgeçmiş’nizi incelerken görmek istedikleri noktaya direkt odaklanabilmelidir.
Özgeçmiş Yazı Punto
Günümüzde hemen hemen tüm Özgeçmiş’ler bilgisayar ortamında hazırlanmaktadır. Bu nedenle hazırladığınız Özgeçmiş’lerinizin doğru punto değerine sahip olduğundan emin olmalısınız. Küçük bir punto değeri kullanarak daha fazla yazı yazabilirim mantığıyla hareket etmek, hatalı bir Özgeçmiş hazırlamanıza neden olacaktır. Tavsiye edilen punto değeri 11-12 civarında olmalıdır.
Özgeçmiş Yazı Tipleri
Özgeçmiş hazırlarken kullanacağınız yazı tipi, ifade ettiklerinizin doğru olarak okunabilmesi adına büyük önem arz etmektedir. Çeşitli şekillere sahip olan yazı tiplerinden kesinlikle uzak durmanız gerektiğini unutmamalısınız. Özgeçmiş’nin resmi bir yazı olarak düşünülerek hazırlanması gerektiği odaklanmanız gereken noktalar arasında bulunmaktadır. Tavsiye edilen yazı tipleri “Calibri (Gövde) ve Times New Roman” olarak ifade edilmektedir. Yazdıklarınızın kolayca okunabilmesi adına bu iki yazı tipinden birisini tercih edebilirsiniz.
Süsleme ve Karalama
Özgeçmiş hazırlarken yaptığınız bir harf hatasını düzenlemek için üstünden geçmemelisiniz. Özgeçmiş’nizin profesyonel görünümüne zarar verecektir. Düzenleme işlemlerinizi bilgisayar ortamında gerçekleştirmelisiniz ve yeniden bir çıktı almalısınız. Düzenleme işlemlerinin dışında herhangi bir süsleme, şekil çizme gibi çalışmalar da gerçekleştirmemelisiniz.
Özgeçmiş’ de Üslup
Özgeçmiş hazırlarken kullandığınız üslup oldukça önemlidir. Kibar ve nazik bir çerçevede hazırladığınız Özgeçmiş örneğiniz, bu çerçevenin dışına çıkmamalıdır. Sizler hakkında yanlış bir izlenim bırakılmasının önüne geçmek adına, kibar ifadelerle hazırlanan Özgeçmiş örneklerini tercih etmelisiniz.
Merhabalar,
Öncelikle faydalı içeriklerle zenginleştirdiğiniz başarılı platformunuz için sizleri tebrik ederiz.
Sitenizde (buradan https://blog.cvlogin.com/cv-yazarken-bunlara-dikkat-edin/ ) sitemizdeki hizmetleri tanıtan ufak bir bilgi notu ve ilgili kategorimize ait bir link paylaşma konusunda sizinle iletişime geçmek istedik.
Bu konuda bir çalışma yapmamız mümkün olur mu sizlerle?
Teşekkürler,