Kurumsal hayatın tüm zorluklarını yaşamış görmüş ve sabrını doldurmuş insanlar kendilerini girişimciliğe bırakmak istiyorlar. Yorulmuşluğun verdiği bir kararla girişimciliğe atılmak istiyorlar. Aslında durum okadar da kolay ve rahat değil. Daha rahat edeceğinizi daha özgür olacağınızı herşeyin daha iyi olacağını düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Girişimcilik kurumsallığa göre daha riskli ve daha sitreslidir. Girişimcilik daha zor bir yolculuktur. Daha yorucudur. Bu yüzden girişimciliğe atılmadan etraflıca düşünmeniz gerekir. Kurumsal bir firmadaki iyi işinizi bırakmadan iki kere düşünün.
Nasıl ki bulunduğunuz şirketten başka bir şirkete geçmeyi düşündüğünüzde bir çok şeyi gözden geçiriyorsunuz; yeni şirkete uyum sağlayabilir miyim, çalışanlarla uyumlu olabilir miyim, kültürel yapıları nasıl? Gibi… girimcilik konusunda da atılım yaparken aynı şeyleri düşünmeniz gerekir. Kişilik olarak girişimciliğe uygun ve hazır mısınız? Onca zorluklara göğüs gerecek bir yapıda mısınız. Risk alabilen, mücadeleci bir yapınız var mı? Bunları etraflıca düşünüp, tartmalısınız.
Girişimcilik Nedir, Ne Değildir?
Girişimciliğe atılırken en büyük hayaliniz çok para kazanmaksa, hayallerinizin yıkılacağınız söyleyebiliriz. Çoğunlukla yeni girişimciler uzun bir süre para kazanamazlar hatta hazırdaki arayı da tüketirler. Girişimcilikte çok para kazanmak için sabretmeniz gerekir. Hemen olacak birşey değildir. Uzun bir süre kurumsal hayatta kazandığınızın daha da altında bir kazanç elde edebilirsiniz.
Sadece kurumsal hayattaki zorluklardan dolayı ve para için girişimciliğe geçmek istiyorsanız sizi daha da zor günlerin beklediğini söylemeliyim. Araştırmalara göre bu sebeplerden girişimciliğe geçen insanların hepsi başarısız oluştur. Aksine kurumsal hayatta mutlu olan, işini gayet iyi yapan, başarılı kurumsallar girişimci oldukları zaman başarılı olmuşlardır.
Kurumsala hayatta sizi başarısızlığa ve mutsuzluğa iten nedenler sizi girişimciliktede yakalayacaktır. Sorunu kendinizde aramanız ve çözmeniz gerekir. Herneyse düzeltmediğiniz sürece girişimciliktede yapamayacaksınız.
Girişimcilik çok zorlu ve uzun bir yoldur. Yaşam tarzınızı da değiştirmeniz gereken bir bir yoldur. Girişimcilik kolay yoldan hızlı para kazanmak değildir.