Özgeçmiş her iş başvuru dosyasının vazgeçilmez ve önemli evrakıdır. Ancak bir tek onunla da iş bitmiyor. Türkiye’ de çok fazla görmeye alışık olmasak da aslında eksiksiz bir iş başvurusu hazırlayanın özgeçmişinin yanı sıra bir ön yazı ve tüm eklere (diplomalar, iş tabloları, vs.). Bazı adaylar başvuru dosyasına üçüncü sayfa olarak adlandırılan ek bir sayfa ekliyor veya kişisel bir kapak sayfası derliyor olmaları aslında hem o pozisyon için bir adım öne geçmenizi sağlamış olur.
Ön yazı
Başvuru dilekçesi olarak da adlandırılan ön yazıda IK yöneticisini ilan edilen pozisyon için doğru eleman olduğuna ikna etmeye çalışırsın. Senin ve şirketin iletişim bilgileri ve de İlginin (“…olarak iş başvurusu”) yanı sıra ön yazı akademik ve mesleki kariyerin ve de ilgi alanların vasıtasıyla bu iş için uygun olduğunu anlatmaya çalıştığın bir metin yer alır. Bu metin kısmında mümkün olduğunca somut olmaya çalış. Diğer bir değişle: Kısa ve öz ol. Ön yazı bir sayfadan uzun olmamalıdır. İçerik olarak senin niteliklerini ön plana çıkaran, özgeçmişinin en önemli noktalarını ortaya koymaktadır.
Ön yazı şirketin ilgili görüşülmesi gereken kişi, muhatabın dikkatine yazılır. Bu nedenle ismen hitap gerekir. “Sayın İK yetkilisi” hitap şekli çok özelliksiz olup, IK yöneticileri tarafından memnunlukla karşılanmaz. Şirketin iş ilanında ilgili kişi veya muhatap adının verilmemiş olması durumunda, iş başvurun öncesinde bu kişiyi örneğin şirkete bir telefon açarak öğrenmende fayda vardır. Bu ayrıca bir ön görüşme yapmış ve ismini bir şekilde ortaya koymuş olma avantajı sağlamaktadır.
İpucu: İş başvuru evraklarında kendi sayfa numaralandırmanı kullanıyor olman durumunda bizde ki sayfa numaralandırmasını gizleyebilirsin. Bunun için imleç ile sayfa numarası üzerine gel ve “Sayfa numarası yok” a tıkla.
Ek
Eklere diplomalar, sertifikalar ve referanslar konur.
- Okul, eğitim ve yüksek okul diplomaları
- Bonservisler
- Staj belgeleri
- Diğer mesleki gelişim eğitimleri hakkında sertifikalar
- Eski işveren veya profesörlerinin referans veya tavsiye mektupları.
Tüm bu belgeler için geçerli olan kural: Ancak başvurulan iş ve pozisyon için önem arz ettikleri takdirde ekle. Uzun zamandır iş hayatındaysan yüksek okul diplomanı eklemen yeterli olup, lise diplomana gerek yoktur. Ayrıca söz konusu iş ile ilgisi olmayan stajların da burada belirtilmesine gerek yoktur.
Özgeçmiş editöründe diplomalarını, sertifikalarını ve referanslarını özgeçmişine ekleyebilirsin. Bunun için özgeçmişin alt tarafında yer alan durum çubuğu üzerindeki “Belge ekle” ye tıkla. Şimdi dijital ortamda bulunan tüm belgelerini yükleyebilirsin.
Diploma ve diğer belgelerin henüz bilgisayarına dosya olarak kaydedilmemiş ise bunları öncelikle taratmalısın. Mükemmel tarama sonuçları için:
- Tarayıcı camını temizlemelisin
- Evrakın düz bir biçimde tarayıcı camı üzerine yerleştirildiğine dikkat etmelisin
- 600 ile 1200 dpi lik bir tarayıcı çözünürlüğü seçmelisin
- Dosyayı mümkün mertebe PDF veya JPEG formatında kaydetmelisin.
İpucu: İş başvurunu posta yoluyla gönderecek olman halinde eklerin orijinal veya tasdikli kopya olmasına gerek yoktur. Yüksek kaliteli fotokopiler yeterli olup, renkli fotokopi dahi gerekmemektedir.
Kapak sayfa ve üçüncü sayfa
Rakiplerine fark atmak isteyen adaylar bazen bireysel bir kapak sayfasında veya üçüncü sayfada karar kılarlar.
Üçüncü sayfa ön yazı ve özgeçmişi takip eden (bu nedenle “Üçüncü sayfa” olarak adlandırılırlar) ve adayın özel niteliklerine değinip, şirkette çalışma isteğine yönelik motivasyonunu ortaya koyduğu başlı başına bir sayfadır.
Birçok aday kapak sayfasını iş başvurularına daha büyük bir iş başvuru resmi eklemek için kullanmaktadır. Buna ilaveten örneğin iş başvuru dosyasının içeriğini de kapak sayfaya yazmaktadırlar. Tasarımında sınır yoktur.
Her iki evrak konusunda da bunlara gerçekten ihtiyacının olup olmadığını düşün. Burada: özellikle daha ciddi ve gelenekçi şirketlerde az ve öz her zaman için yerindedir kuralı geçerlidir. Buna karşın iş başvurunun sıra dışı olması gerektiği durumlarda bireysel kapak sayfası bunun için iyi bir fırsattır.
İş başvurunu posta, e-posta yoluyla veya online olarak gönderebilirsin. Aralarındaki farkın ne olduğunu ve nelere dikkat etmen gerektiğini Posta, e-posta yoluyla veya onlinebaşlığı altında bulabilirsin.
Kronolojik özgeçmişin dizaynı, uzunluğu ve içerikleri hakkındaki bilgileri kronolojik özgeçmiş veya Paragraf ve Satır başlığı altında bulabilirsin