Olması gereken ana hatlar
Asıl içeriğinin yanı sıra özgeçmişinin yapısı da çok önemlidir. Kronolojik özgeçmişte aşağıdaki ana hatlar olağandır:
- Kişisel bilgiler
- Akademik kariyer
- Mesleki kariyer
- Bilgi ve beceriler
Bir özgeçmişin somut dağılımı ise kişiye göre değişiklik gösterebilir. Buna göre özgeçmişin tamamıyla farklı bölümler de içerebilir.
Mesleki ve akademik kariyerini sıralamadan önce kronolojik özgeçmişte öncelikle sana ait şahsi bilgiler yer alır: Adın, adresin, telefon numaran ve e-posta adresin gibi doğum tarihin ve doğum yerin. İletişim bilgilerini es geçmemen gerek. Hiçbir IK yöneticisi seni aramak için telefon numaranı kapak sayfada aramaktan haz etmez.
İletişim bilgilerini akademik kariyerin takip eder ve onun ardından da mesleki kariyerin yer alır. Elbette bu sıralama taşa kazınmış değişmez bir kural değildir. Eğer birkaç yıldır iş hayatındaysan o zaman mesleki kariyerini akademik kariyerinin önüne alman gerekir. Bunun için ilgili bölümün sol tarafında yer alan oklara tıklaman yeterli.
Bir diğer tipik bölüm ise bilgi ve becerilerine ayrılmıştır: buraya bilgisayar ve dil becerilerin ile başvurduğun işe uygun olması halinde fahri çalışma ve etkinliklerin ile hobilerini yerleştirebilirsin.
Buna ek olarak, meslek içi eğitime ilişkin gibi yeni bölümler de ekleyebilirsin. Bunun için fare ile bölüm başlıklardan birinin üzerinden geçerken “Satır” ye tıkla.
Fotoğraf
Dijital şekilde bilgisayarına yükleyip kaydetmiş olman halinde iş başvuru resmini kolaylıkla özgeçmişine adapte edebilirsin. Fareyi fotoğraf boşluğuna ilerlet ve “Fotoğraf yükle” ye tıkla. alternatif olarak facebook profil fotoğrafını da yerleştirebilirsin.
İş başvuru resmin basılı olarak elindeyse o zaman elbette özgeçmişini yazdırıp fotoğrafını da üzerine yapıştırabilirsin.
İş başvuru resminin seçiminde nelere dikkat etmen gerektiği hususları İş başvuru resmibaşlığı altında bulabilirsin.
Kişisel bilgiler
Bu bölümde kendini IK yöneticisine tanıtırsın. İsim ve doğum tarihinin yanına iletişim bilgilerini de gir (adres, telefon numarası e-posta adresi). Bunun için özgeçmişlerde genellikle ayrı bir tablo veya daha modern tasarımlarda resmin sağ üst tarafında bir yer öngörülmüş olmaktadır.
Daha nadir veya hiç kaydedilmeyen: Medeni hal (bekar, evli) ile ilgili günümüzde artık bir kayıt yer almamaktadır. Uyruğunu ise adının Alman olmaması durumunda opsiyonel olarak belirtebilirsin. Ebeveynlerin veya dinin hakkındaki bilgiler zamanımızda artık istenmemektedir.
Akademik kariyer
Buraya ilkokuldan yüksekokula kadar tüm mezuniyetlerin dahil olmak üzere eğitim durumunu girersin. En güncel olanla, yani yüksekokul eğitiminle başlarsın sıralamaya. Akademik kariyer ile ilgili yıl bilgileri özgeçmişinde yeterli olacaktır. Örneğin lise eğitim yıllarını belirtmek için “1991 – 2000”.
İpucu: Uzun süredir meslek hayatındaysan ilkokul ile ilgili süreleri belirtmemelisin.
Mesleki kariyer
Mesleki tecrübelerinin yanı sıra özgeçmişinin bu bölümünde yapmış olduğun mesleki stajlar da yer almalıdır. Ancak başvurduğun pozisyon için önem arz etmeleri halinde. Pastanedeki bir öğrencilik stajının gazeteci olarak yapılan iş başvurusunda pek yeri olmamaktadır.
Örneklerde verildiği gibi kayıtlarında en iyisi yine kronolojik sırayı takip et. Yani, en güncel mesleki tecrübe ile başla. Ayrıca: tüm zaman bilgilerine mutlaka ayları da ekle.
Anlam ifade etmesi halinde ayrıca şehirleri de ekleyebilirsin. Yani: “Örnek şehirde, örnek firma da staj”.
Bilgi ve beceriler
Özgeçmişin neredeyse tamamlandı. Son bölümde yabancı dil bilgine ve Bilgisayar becerilerine değinebilirsin. Başvurduğun pozisyona bağlı olarak sürücü belgesi sınıfını da ekleyebilirsin.
Yabancı dil bilgine ilişkin aşağıdaki değerlendirme ölçeği belirleyicidir (mükemmelden kötüye doğru):
Yabancı dil bilgine ilişkin aşağıdaki değerlendirme ölçeği belirleyicidir (mükemmelden kötüye doğru):
- Anadil: Sadece doğup büyüdüğün dil ise. Ayrıca eğer çift dille eğitilip büyütüldüysen.
- Ticari seviyede dil kullanımı: Bu dilde ayrıntılı bir biçimde ve karmaşık konuları tartışabildiğini göstermektedir. Bunun için çok iyi iş İngilizcesi esastır. Sıklıkla uzun süreli mesleki yurtdışı ikametleri şart koşulmaktadır
- Akıcı: Bu dilde sorunsuz sohbet edebiliyorsun.
- Çok iyi dil bilgisi: Senin için bu dilde günlük konuşma sorun yaşamaksızın mümkün. Ancak yazışmalarda eksikliklerin olduğunu göstermektesin.
- İyi dil bilgisi: Kendini ifade edebiliyorsun ancak ciddi bir sohbet ve tartışma için kelime hazneniz ve dilbilginiz kısıtlı.
- Okul veya temele dil bilgisi becerileri: Bu dildeki becerilerinin profesyonel meslek hayatında pek bir geçerliliği bulunmamaktadır. Ancak geliştirebilir temel bilgiye sahip olduğuna dikkat çekmek istiyorsun.
- Bulunması ve halk eğitim seviyesinin üzerinde olması halinde, dil becerilerini sertifikalarla belgelemelisin (örneğin „Cambridge Certificate“, „TOEFL, „IELTS“ veya „DELF“).
Bilgisayar becerilerinde ilgi çekici olanlar: Microsoft Office paketinin Word veya diğer programlarına hakim misin? Görüntü (Adobe Photoshop) veya resim/metin tasarım (adobe InDesign) programları ile aran nasıl? Bu beceriye sahip olman halinde, başvurduğun işe bağlı olarak 10 parmak yazabilme becerini de eğer koşullardan biri olarak belirtildiyse yazmakta fayda var.
Buraya kaydedebileceğin diğer bir bilgi ise toplumsal veya sosyal sorumluluk projeleridir – bunun için “ Bilgi ve beceriler” bölümünün bir kaydında “Yeni kayıt” a tıkla. Basketbol da bir gençlik takımını mı çalıştırıyorsun? Yerel izcilerin turlarını mı düzenliyorsun? Tüm bu tecrübelerini buraya kaydedebilirsin.
Özgeçmişte hobilerin de sıralanıp sıralanmaması gerektiği konusunda farklı görüşler mevcuttur. Bir taraftan IK yöneticisi burada senin hakkında biraz daha kişisel bir şeyler öğrenebilir. Diğer taraftan ise bu bilgiler çoğu kez başvurulan iş için ehemmiyet taşımayan önemli olmayan bilgilerdir. Genel olarak hobilerin ancak başvurulan iş için önemli olması durumunda yazılması uygun görülmektedir. İş ilanında örneğin grup içinde çalışma yeteneği talep ediliyorsa, özgeçmişinde bir takım sporu faaliyetini belirtmekte zarardan çok faydası olabilir. Özgeçmişinde hobilerini sıralamaya karar verdiğinde bunu olabildiğince kısa tutmaya çaba göster.
Özgeçmişin için kontrol listesini Kontrol listesi başlığı altında bulabilirsin.