İşverenlerin Yeni Mezun Adaylarda Aradığı En Önemli Beceriler ve Nitelikler

16 Ekim 2022 —

Yeni mezun adayların ilk hedefi senelerce harcadıkları emeğin bir an önce karşılığını almak oluyor. Herhangi bir tecrübesi olmayan yeni mezun adaylar için gözler önüne becerileri ve nitelikleri çıkıyor. Yeni mezun adaylarda aranan tüm beceri ve nitelikleri sizler için derledik.

Yeni mezun adayların ilk hedefi senelerce harcadıkları emeğin bir an önce karşılığını almak oluyor. Dolayısıyla okul ve sınav stresinin bittiği yerde, yeni mezunları işe alım mücadelesi bekliyor. Herhangi bir tecrübesi olmayan yeni mezun adaylar için gözler önüne becerileri ve nitelikleri çıkıyor. Yeni mezun adaylarda aranan tüm beceri ve nitelikleri sizler için derledik:

1. Problem Çözme Becerileri

İşverenlerin yüzde 85,5’i yeni üniversite mezunlarının mükemmel problem çözme becerileri sergilediğini görmek istiyor. Birçok işe alım yöneticisi, bir iş adayının problem çözme yeteneğini değerlendirmek için davranışsal görüşme soruları (“bana ne zaman olduğunu söyle” veya “bana bir örnek ver” gibi ifadeler) kullanır.

Bir problem çözücü olduğunuzu kanıtlamak için iş deneyimine ihtiyacınız yok. Kampüsün kafesinde çalışırken bir müşteri şikayetinin çözülmesine yardımcı olduğunuz zaman gibi, proaktif, yenilikçi veya bir zorluğa karşı son derece duyarlı olduğunuz zamanları düşünün. Daha da iyisi: Bir sorunu belirlemek için inisiyatif aldığınızı ve ardından onu çözdüğünü gösterin.

2. Analitik Beceriler

Pek çok işe alım yöneticisi (%78,6) analitik becerilere sahip giriş seviyesindeki çalışanları işe almak istiyor, yani eleştirel düşünürler arıyorlar—bilgi toplamayı ve değerlendirmeyi bilen ve daha sonra bu istihbarata dayalı olarak iyi kararlar veren insanlar.

3. Takım Çalışması Yeteneği

Spot ışığını çekmek isteyen çalışanı kimsenin sevmediğini söylemeye gerek yok. Ancak, başarınızı elde edebilecek veya bozabilecek tek kişinin gerçekten siz olduğunuz bir öğrenci olarak kariyerinizin aksine, iş yeri, işi yapmak için insan ekiplerine bağlıdır. O halde işe alım yöneticilerinin %76,3’ünün birçok farklı kişilikle iyi bir şekilde işbirliği yapabileceğinizi bilmek istemesi şaşırtıcı değil.

Nasıl yetki vereceğinizi, yön alacağınızı, fikir farklılıklarına nasıl değer vereceğinizi ve sizin ve iş arkadaşlarınızın güçlü ve zayıf yönleriyle oynamayı öğrenmeniz gerekecek. Takım oyuncusu olmak tamamen güvenilir ve güvenilir olmakla ilgilidir.

4. Yazılı İletişim Becerileri

İyi iletişim her zaman işverenlerin aradığı en iyi beceriler arasında yer alacaktır. Anket, yöneticilerin %73,3’ünün yeni üniversite mezunları arasında en çok arzu edilen zor becerinin yazma yeterliliği olduğunu düşündüğünü ortaya koydu. Bu nedenle, iyi hazırlanmış bir kapak mektubu göndermek çok önemlidir.

Özgeçmişinizde yazma becerilerinizi gösteren deneyimleri vurgulamak isteyeceksiniz. Örneğin, üniversitede bir grup projesinin yazarı olmak için gönüllü olduysanız, bunu özgeçmişinize ekleyin. Ve sektörün (pazarlama, iletişim veya gazetecilik gibi) doğasına bağlı olarak, başvurunuzla birlikte yazı örnekleri de gönderebilirsiniz.

5. Girişim

Liderlik ve teknik becerilerle bağlantılı olarak, işe alım yöneticilerinin sağlıklı %72,5’i, inisiyatif almayı bilen yeni üniversite mezunlarını istediklerini bildirdi. “Onlara gösterin, sadece söylemeyin” özdeyişinin geçerli olduğu yer burasıdır. Özgeçmişinizin deneyim bölümünde, zor bir durumla doğrudan ilgilendiğiniz veya proaktif olmanın bir sorunu çözmenizi sağladığı bir zamandan bir örnek verin.

6. Güçlü İş Etiği

Hangi alanda olursanız olun, işinize kendini adamış ve bağlı olmak bir zorunluluktur – bu nedenle işverenlerin %71’i sizi şirketlerinde bir pozisyon için düşünüyor. Hepsinden iyisi, güçlü bir iş etiği sergilemek için herhangi bir iş deneyimine ihtiyacınız yok. Sadece zamanında gelmeniz, kaliteli iş yapmaya kararlı olmanız ve iyileştirme için çaba sarf etmeniz gerekiyor.

7. Teknik Beceriler

Teknik beceriler bu üçlü beraberliği tamamlar. Sadece teknoloji sektöründeki işler değil, birçok sektör, teknik becerilere sahip profesyonelleri gerektirir. Örnek olay: İşe alım yöneticilerinin %64,9’u yeni mezunların teknik becerilere sahip olması gerektiğini söyledi. Geçmişte teknik becerilerinizi nasıl uyguladığınızı açıklayın. Örneğin, özgeçmişiniz Java deneyiminiz olduğunu listeliyorsa, üniversitede belirli bir projede programın nasıl kullanıldığını da açıklamalıdır.

8. Esneklik/Uyarlanabilirlik

Ankete göre, yöneticilerin %63.4’ü yumruklarla yuvarlanabilen ve ayakları üzerine inebilen yeni mezunlar arıyor. Değişime veya yeni şeyler öğrenmeye karşı dirençliyseniz, şirketleri eğitmeye değer olduğunuza ikna etmekte zorlanacaksınız. 2020 salgını, çalışanlara ofiste çalışmaktan evden çalışmaya ani bir geçiş de dahil olmak üzere hemen hemen her şeye hazır olmayı öğretti. Değişimden korkmadığınızı ve buna göre ayarlayabileceğinizi belirtin.

9. Detay odaklı

Ankete göre, yöneticilerin %62,6’sı ayrıntılara titizlikle dikkat eden yeni mezunlar arıyor. Sonuç olarak, özgeçmişinizin kusursuz, yazım hatası ve gramer hatası içermediğinden ve açık, özlü ve etkili bir dil kullanarak organize edildiğinden emin olun.

10. Liderlik Becerileri

Üniversitede liderlik rolü üstlendiyseniz (örneğin, İngiliz Dilbilim kulüp başkanı), özgeçmişinizde bunu vurgulayın. Bir grup projesinde resmi olmayan lider olarak ortaya çıktıysanız, iş görüşmesi sırasında deneyim hakkında konuşun. Ayrıca, liderlik becerilerinize hitap eden eski staj yöneticilerinden tavsiye mektupları alın.

Etiketler
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x